Ondernemen met de beste ondersteuning

Nieuws

Hoe minder verstedelijking, hoe groter de gunfactor voor lokale ondernemers?

16 oktober 2013 - Steeds meer gemeenten en provincies geven lokale ondernemers de kans een belangrijke rol te spelen bij aanbestedingen. Uit onderzoek blijkt dat - volgens MKB-ondernemers - naarmate de verstedelijkingsgraad afneemt de kans bij de eigen gemeente toeneemt bij het toekennen van aanbestedingen.

Bij provinciale aanbestedingen geldt dit hetzelfde, maar in mindere mate. Het onderzoek is uitgevoerd door Panteia en richtte zich op de deelname van ondernemers aan aanbestedingsprocedures vanuit de gemeente of provincie waar de betreffende MKB-onderneming gevestigd is.

Ons kent ons?
Naarmate de verstedelijkingsgraad afneemt, denken MKB-ondernemers eerder dat zij een streepje voor hebben op opdrachten vanuit aanbestedingen van de eigen provincie en gemeenten. Een mogelijke verklaring daarvoor is dat in de lagere stedelijke gebieden de lijnen tussen de MKB-ondernemer en de gemeente korter zijn en dat de lokale MKB-ondernemer meer bekend is bij de beoordelaars van aanbestedingen. Iets meer dan een kwart van de MKB-ondernemers (27 procent) denkt dat bij het toekennen van aanbestedingen vanuit de gemeente het lokale bedrijfsleven een streepje voor heeft op bedrijven uit andere gemeenten. 53 procent denkt dat dit niet het geval is en 21 procent weet dat niet. Bij provinciale aanbestedingen geldt dat veertien procent van de MKB’ers denkt dat lokale ondernemers bij het toekennen van aanbestedingen vanuit de provincie een streepje voor hebben, 53 procent denkt van niet en 33 procent weet dat niet.

Kleine opdrachten
De opdrachten die MKB-ondernemingen in de afgelopen drie jaar vanuit een aanbesteding vanuit de eigen gemeente of provincie hebben verkregen, vormen voor 35 procent van die ondernemingen minder dan een kwart van de omzet. Voor 27 procent gaat het om een fractie van de omzet. Het zijn vooral de MKB-ondernemingen binnen de sectoren ‘Verhuur en zakelijke dienstverlening’ en ‘Bouwnijverheid’ en de kleine MKB-ondernemingen (tot negen werkzame personen) die de afgelopen drie jaar wel eens hebben meegedaan met een aanbesteding vanuit de eigen gemeente of provincie. De redenen van MKB-ondernemingen om de afgelopen drie jaar af te zien van deelname aan een aanbesteding vanuit de eigen gemeente of provincie, zijn divers. Voor het grootste deel van de ondernemingen (44 procent) is de reden dat het de producten of diensten van een aanbesteding niet kan leveren.

Doorsturen  |  Reageer  |  Nieuwsbrief

Reacties

Er zijn nog geen reacties.

Reageren

http://
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de
code te wijzigen.