Ondernemen met de beste ondersteuning

Nieuws

Ondernemer krijgt makkelijker krediet in Italië dan in Nederland

21 oktober 2013 - Nederlandse mkb’ers hebben in vergelijking met andere Europese landen veel moeite met het verkrijgen van bedrijfskrediet. Alleen in Spanje, Griekenland en Ierland is het lastiger een lening af te sluiten dan in Nederland. In Italië is het eenvoudiger.

Dat concludeert Euler Hermes in de Economic Insight, een researchuitgave van de kredietverzekeraar.
Van de Nederlandse mkb’ers stuit 50 procent op obstakels bij het verkrijgen van krediet. In Griekenland ligt dat percentage op 65 procent, terwijl het gemiddelde van de eurozone rond de 30 procent bedraagt. In Duitsland blijkt het verkrijgen van bedrijfskrediet het meest eenvoudig.

Lastig krediet krijgen
Het verkrijgen van krediet is om meerdere redenen lastig. Zo heeft de crisis impact op de winstgevendheid van banken door de scherpe stijging van de afschrijvingen op leningen. Dit in combinatie met hogere kapitaaleisen welke aan de banken worden gesteld, maakt het voor banken lastiger om kredieten te verstrekken. Walter Toemen, Risk Directeur Euler Hermes Nederland: "Daarnaast is ook de vraag naar krediet gewijzigd. Dalende koopkracht, werkloosheid en het slechte business klimaat drukken de bereidheid van bedrijven om te investeren."

Kredietvoorwaarden
Toemen: "De voorwaarden om leningen te verkrijgen zijn niet langer uitsluitend gebaseerd op kredietwaardigheid van de klant maar ook op de geografische ligging. Dit is zichtbaar bij de vergelijking tussen Europa enerzijds en USA en UK anderzijds. In Europa ontbreekt samenhang in de monetaire politiek. Via een Europese bankenunie en toezicht wordt getracht te voorkomen dat problemen bij banken leiden tot problemen in eurolanden. Waardoor stabiliteit binnen Europa ontstaat."

Steunmaatregelen
Het MKB vormt het hart van het Europese bedrijfsleven. 99 procent van alle Europese bedrijven, zo’n twintig miljoen, valt onder het MKB. Juist voor dat hart kunnen Europese steunmaatregelen gunstig uitpakken. De roep om een centrale Europese aanpak neemt dus gestaag toe. Meerdere berekeningen van ECB tonen aan dat grote ondernemingen aanzienlijk gunstigere voorwaarden bij het verkrijgen van leningen hebben dan het MKB. Toemen: "Verder valt op dat indien de krimp in kredietverlening in een land bovengemiddeld hoog is, de geoffreerde rentetarieven aan bedrijven en de marge nog verder uit elkaar liggen."

Doorsturen  |  Reageer  |  Nieuwsbrief

Reacties

Er zijn nog geen reacties.

Reageren

http://
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de
code te wijzigen.