Ondernemen met de beste ondersteuning

Nieuws

Nederlandse ondernemers durven ook te ondernemen als het tegenzit

30 mei 2013 - Het gebrek aan krediet ontmoedigt in Nederland het ondernemerschap. Toch zou 95 procent van de Nederlandse ondernemers, ondanks de economische tegenwind, zo weer eigen baas worden als ze het mochten overdoen. Dat is meer dan het wereldwijde gemiddelde van 85 procent.

Dat blijkt uit recent onderzoek van Regus. Het onderzoek laat zien dat het Nederlandse midden- en kleinbedrijf essentieel is voor economische groei. Ondanks allerlei risicovolle initiatieven en projecten, laat het toch zien over een onwrikbare ondernemersgeest te beschikken. 

Gebrek aan kredietmogelijkheden
Het onderzoek is gehouden onder ruim 26.000 managers en ondernemers in 90 landen. De grootste ontmoediging in het ondernemen en het opzetten van een onderneming is volgens hen het gebrek aan kredietmogelijkheden (77 procent). Te veel bureaucratie komt op een tweede plaats: te nemen obstakels als ondernemers een bedrijf willen opzetten (72 procent), gevolgd door de economische omstandigheden (66 procent). Meer dan tweevijfde van de Nederlandse ondernemers gaf ook aan dat het gebrek aan overheidssteun en marktdominantie door grote corporaties serieuze barrières zijn om zelf te kunnen slagen. 

Dankbaar
Tom Tempelman, algemeen directeur Regus Nederland, zegt: "We mogen die ondernemers dankbaar zijn. Wie weet hoe de economie ervoor zou staan als zij op veilig zouden spelen en net als hun grotere concurrenten met ‘meer middelen’ zouden inkrimpen. De uitdagingen waarvoor ze staan, zijn niet nieuw, maar het geeft wel aan dat de initiatieven voor staatssteun onvoldoende impact hebben gehad, ondanks de inspanningen van de overheid." 

Overheid
Hans Dijkman van Herengracht Management Services: "Op 60-jarige leeftijd moest ik als partner stoppen bij het grote internationale management consultancy bureau waar ik werkte. Ik vind werken echter erg leuk en vond mezelf te jong om daarmee te stoppen dus besloot ik mijn eigen adviesbureau te beginnen. Zelfs met mijn jarenlange werkervaring, liep ik tegen een aantal uitvoerende zaken aan. Ondanks dat er vanuit de overheid de nodige advies- en steunpunten bestaan heb ik daar niet veel baat bij gehad. Voor mij zijn de mentale steun van mijn partner en een aantal goede vrienden veel belangrijker geweest. En de mogelijkheid om de perfecte flexibele werkplek te huren." 

Veerkracht
Kleine en middelgrote bedrijven zijn belangrijke groeimotoren die tot 99 procent van de bedrijven en 40 procent tot 50 procent van het BBP uitmaken. In Nederland vormen ze 99,7 procent van de bedrijven. Wereldwijd wordt 50 procent van alle banen gecreëerd door kleine en middelgrote bedrijven, maar desondanks ontvangen ze maar een klein aandeel van de investeringen in de G20.
Tom Tempelman van Regus voegt toe: "Ondernemingen moeten veerkracht tonen om door de risicovolle tijd te komen en succesvol te zijn. Zonder de steun van de overheid moeten ondernemers flexibel blijven werken om lange huurcontracten te voorkomen en werkkapitaal vrij te maken, zodat ze zich kunnen richten op groei."

Doorsturen  |  1 reactie  |  Nieuwsbrief

Reacties

michiel werkman

30-05-2013 09:31  |  

Reageren

http://
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de
code te wijzigen.