Ondernemen met de beste ondersteuning

Nieuws

Pool krijgt steeds meer verantwoordelijkheden in tuinbouwbranche

10 juli 2013 - Steeds meer Poolse arbeidskrachten krijgen meer verantwoordelijkheden binnen hun functie in de tuinbouwbranche. Gaf vorig jaar nog 57 procent van de tuinbouwondernemers aan dat de verantwoordelijkheden van Poolse medewerkers toenemen, dit jaar is dat gestegen naar 64 procent.

Dit blijkt uit onderzoek van Holland Contracting onder tuinbouwondernemers in Nederland. Doordat er nauwelijks aanbod is van gekwalificeerde mensen op de Nederlandse arbeidsmarkt doen zij, voor een steeds groter takenpakket, vaker met succes een beroep op arbeidsmigranten.

Doorgroeimogelijkheden
Uit het onderzoek blijkt verder dat 60 procent van de tuinbouwondernemers verwacht dat Poolse arbeidsmigranten langer dan zes jaar in Nederland zullen blijven. Dit sluit aan bij de doorgroeimogelijkheden die tuinders zien voor hun personeel. Deze medewerkers voeren steeds vaker logistieke werkzaamheden uit, draaien mee met de technische dienst, zijn verantwoordelijk voor de coördinatie van het productiewerk of vervullen de rol van teamleider. Poolse medewerkers met een verantwoordelijke functie zullen vermoedelijk langer in Nederland blijven werken om zich verder te ontwikkelen en te investeren in hun toekomst.

Hogere positie
Volker van Vuurde, directeur van Holland Contracting: "Het is een mooie ontwikkeling dat arbeidsmigranten in de tuinbouwbranche niet alleen voor productiewerk worden ingezet, maar ook steeds meer andere capaciteiten kunnen laten zien. Ze krijgen met grote regelmaat een hogere positie binnen de organisatie. Veel arbeidsmigranten hebben in hun thuisland een goede opleiding gevolgd en werken in Nederland ver onder hun niveau. Het is goed om te zien dat, nu zij een tijd in Nederland wonen, de Nederlandse taal spreken en relevante ervaring in de tuinbouw hebben opgedaan, ze prima in staat zijn om meer verantwoordelijkheid te nemen in hun functie. Ook voor tuinbouwondernemers is dit een positieve verandering: zij hebben goede, flexibele uitzendkrachten aan het werk, die de betrouwbaarheid en motivatie laten zien van een vaste medewerker."

Doorsturen  |  Reageer  |  Nieuwsbrief

Reacties

Er zijn nog geen reacties.

Reageren

http://
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de
code te wijzigen.