Ondernemen met de beste ondersteuning

Nieuws

Aanbod Polen neemt af

17 juni 2011 - Per 1 mei zijn de grenzen van Duitsland en Oostenrijk open voor werknemers uit de Oost-Europese landen. De verwachting is dat dit leidt tot een daling van het aantal arbeidsmigranten, voornamelijk afkomstig uit Polen. Er worden tekorten in sectoren als tuinbouw, vleesverwerkende industrie, metaalindustrie en transport verwacht.

 Dit blijkt uit een recent onderzoek onder de leden van de ABU, de koepelorganisatie voor uitzendondernemingen. De ABU pleit ervoor dat gemeenten en rijksoverheid maatregelen treffen om Nederland aantrekkelijk te houden voor Oost-Europese arbeidsmigranten, waaronder het beschikbaar stellen van voldoende en vooral geschikte woonlocaties en aanpak malafiditeit. 

Dalend aanbod
Van de respondenten verwacht het merendeel, ruim 40 procent dat het aanbod van Oost-Europese arbeidsmigranten op korte termijn (2011) zal dalen. 33 procent verwacht dat het aanbod gelijk blijft. Op lange termijn verwacht 43 procent dat het aanbod daalt. Een grote meerderheid verwacht dat door de openstelling van de Duitse en Oostenrijkse grenzen het aanbod van Oost-Europese arbeidsmigranten negatief van invloed zal zijn op de sectoren tuinbouw, landbouw, metaalindustrie, vleesverwerkende industrie, reiniging en transport. 

Aantrekkelijk blijven
Drs. Jurriën Koops, adjunct directeur van de ABU. "Uit het onderzoek komt duidelijk naar voren dat de gemeenten en rijksoverheid maatregelen moeten treffen om Nederland aantrekkelijk te houden voor Oost-Europese arbeidsmigranten. Een economie zonder arbeidsmigranten staat namelijk stil. Het initiatief van minister Kamp om langdurig werklozen te stimuleren aan de slag te gaan juichen wij toen, het aanbod zal alleen lang niet voldoende zijn. Het is onmogelijk om zonder arbeidsmigranten sectoren als de land- & tuinbouw, transport, metaalsector en reiniging draaiende te houden. Daarvoor is het van groot belang dat we met z'n allen de economische noodzaak inzien van de arbeidsmigranten en de juiste maatregelen treffen om ze hier te houden. ABU-leden vinden dat het kabinet op dit punt onvoldoende scoort." 

Goede huisvesting
"Het hard aanpakken van uitbuiting, malafiditeit onder foute uitzendbureaus en huisjesmelkers moet wat onze leden betreft hoge prioriteit hebben. We willen met gemeenten om tafel om te zorgen voor voldoende en vooral geschikte woonlocaties. Goede huisvesting is onontbeerlijk en onze leden die samen meer dan 50.000 arbeidsmigranten -voornamelijk Polen- bemiddelen, willen hen op een goede manier huisvesten. Daarvoor hebben wij duidelijke normen opgenomen in onze CAO en huisvestingskeurmerk Certified Flex Home," aldus Koops. 

Nettoloon meest bepalend
Uit het onderzoek blijkt dat met name een grote daling verwacht wordt in het aantal Poolse arbeidsmigranten en een toename van arbeidsmigranten uit Roemenië en Bulgarije. De respondenten zien het nettoloon, in relatie tot het nettoloon in het thuisland, als meest bepalende factor voor Oost-Europese arbeidsmigranten om in Nederland te komen werken. De kwaliteit van de woonlocatie en van die van de baan scoren eveneens hoog.

Doorsturen  |  Reageer  |  Nieuwsbrief

Reacties

Er zijn nog geen reacties.

Reageren

http://
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de
code te wijzigen.