Ondernemen met de beste ondersteuning

Nieuws

VNO-NCW, MKB-Nederland bereiden inbreng akkoord EU-VS voor

4 juli 2013 - De ondernemingsorganisaties VNO-NCW, MKB Nederland en ICC Nederland hebben woensdag samen met het ministerie van Buitenlandse Zaken gesproken met bedrijven over het handelsakkoord tussen Europa en de VS.

Op 8 juli beginnen de onderhandelingen over het zogenoemde TTIP, het 'Transatlantic Trade and Investment Partnership'. Minister Ploumen van Buitenlandse handel en VNO-NCW Voorzitter Wientjes woonden de bijeenkomst bij. De Nederlandse inbreng in het Europese standpunt wordt verzorgd door de minister.

Wensen en zorgen
De bijeenkomst was enerzijds een hoorzitting waar bedrijven hun specifieke wensen en/of zorgen over het toekomstige handelsakkoord op tafel konden leggen. Dat geldt zowel in offensieve zin - welke markttoegang willen we bij onze partners -, als in defensieve zin - waar zijn we bezorgd om te snelle markttoegang op onze markt voor concurrenten uit de partnerlanden. Deze concrete punten kunnen dan door het ministerie mee worden genomen in het overleg in het Handelspolitiek Comité van de EU, dat het onderhandelingsmandaat van de EU voorbereid.

Akkoord met grote gevolgen
Anderzijds was het doel van deze bijeenkomst om de nadruk te vestigen op het bijzondere belang van de TTIP. Dit akkoord zal veel meer gevolgen hebben dan andere handelsakkoorden, en de structuur van de wereldhandel veranderen. Zeker in combinatie met het andere grote akkoord waar de VS aan werken, het Trans Pacific Partnership TPP. Dat is een veelomvattend handelsakkoord met een serie landen die aan de Pacific grenzen, behalve China.
Het akkoord tussen de VS en Europa is van groot belang voor een open economie als die van Nederland. Volgens een studie van Ecorys kan de TTIP Nederland jaarlijks een stijging van het BNP van tussen de 1,5 en 4 miljard euro opleveren. Ook voor de EU als geheel zal de TTIP flinke positieve effecten hebben. BUSINESSEUROPE raamt de winst voor de EU op 86 miljard euro.

Wereldhandel
De TTIP kan daarmee een belangrijke impuls geven aan de wereldhandel. Nu de onderhandelingen in de WTO over de Doha-ronde stilliggen is de TTIP een van de belangrijkste mogelijkheden voor verdere liberalisering van de wereldhandel. Dat is voor het Nederlandse bedrijfsleven van bijzonder belang. In de huidige economische omstandigheden komt de groei van de Nederlandse economie uit het buitenland. Dat moeten we dus ondersteunen.
De TTIP vormt voor de VS een tweeluik met het Trans Pacific Partnership TPP. TTIP en TPP zullen een enorme nieuwe handelszone scheppen, met de VS in het centrum. Dat betekent een nieuwe structuur van de wereldhandel, met minder accent op een voor iedereen gelijk speelveld binnen de WTO. Geopolitiek, en vooral de verhouding tussen de VS en China speelt hierbij een belangrijke rol: China is de opvallende afwezige in de TPP.

Bilaterale akkoorden
Zowel TTIP als TPP zijn onderdeel van een bredere trend in de hele wereld om bilaterale akkoorden af te sluiten. Ook in Azië wordt daar bijvoorbeeld aan gewerkt, tussen China, Japan en Korea. Omdat de handelspartners van de EU onder elkaar vrijhandelsakkoorden afsluiten, is het voor de EU een noodzaak zelf ook dergelijke akkoorden af te sluiten. Anders wordt de EU uit deze markten weggeconcurreerd. Immers, dan verdwijnen de invoerrechten en andere handelsbelemmeringen voor onze partners terwijl ze voor ons in stand blijven. Het gaat dus niet om het krijgen van een nieuwe bevoorrechte positie, maar om behoud van gelijke voorwaarden ten opzichte van onze concurrenten.

Rijke markt
De TTIP creëert een verregaande geïntegreerde en heel rijke markt van 800 miljoen consumenten. Daarbij ontstaat een markt die ook op langere termijn gelijkwaardig is met de Chinese en de Indiase. Bovendien zou Japan zich er via de TPP ook bij kunnen aansluiten. Een dergelijk machtige markt zal zorgen dat de EU en de VS ook voor de komende decennia de productstandaarden op de wereldmarkt kunnen bepalen. Dat is een groot economisch belang.

Verregaande liberalisering
Bedrijven kunnen door de ambitieuze afspraken gaan profiteren van verregaande liberalisering. Tarief afbouw is maar één aspect van het akkoord. Het zwaartepunten zal liggen bij het wegnemen van niet-tarifaire belemmeringen: allerlei soorten van regels en standaarden die de handel beperken. Maar bij die niet-tarifaire belemmeringen valt niet alleen de grootste winst te halen, het zijn ook de taaiste onderwerpen om overeenstemming over te bereiken. Denk maar aan hormoonvlees, markttoegang voor genetisch gemodificeerde organismen afstemming van privacywetgeving, de audiovisuele sector in Frankrijk, overheidsaanbestedingen in de VS, de niet-discriminerende toepassing van Amerikaanse sanctiewetgeving op Amerikaanse en Europese bedrijven en de zogenaamde 'Jones Act die elke niet-Amerikaans schip of dienst weert van de kustvaart.

Doorsturen  |  Reageer  |  Nieuwsbrief

Reacties

Er zijn nog geen reacties.

Reageren

http://
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de
code te wijzigen.