Ondernemen met de beste ondersteuning

Nieuws

Wat Nederlandse ondernemers over Duitsland denken

3 juli 2013 - Nederlandse ondernemers doen over het algemeen graag zaken met Duitsers. Hoe komt dat? In een online film van de Nederlands-Duitse Handelskamer (DNHK) geeft een aantal ondernemers inzicht in hun ervaringen op de Duitse markt.

 "Wat ik erg prettig vind in het zakendoen met Duitsers, is dat we heel snel weten waar we het over hebben, omdat de Duitse stijl van zakendoen zo dicht bij de Nederlandse ligt," zegt Ralf Hovenga, Managing Director bij Pan-Oston uit Raalte.

Zaken doen met Duitsland
Toch blijven er verschillen die in acht moeten worden genomen tijdens het zakendoen met de oosterburen: noem ik mijn zakenpartners of collega’s bij de voor- of achternaam? Wat zeg ik wel en wat niet tijdens een Duitse vergadering? Worden afspraken mondeling of schriftelijk bevestigd?
"Duitsers hebben het vooroordeel dat Nederlanders vaak van standpunt wisselen," stelt Ton Leysen, advocaat en ‘Rechtsanwalt’ bij Phijffer Advocaten in Nijmegen. "Ze denken al snel dat wij het niet zo nauw nemen met afspraken." Als moeilijk ervaren Nederlandse ondernemers ook de onderhandelingscultuur van Duitse bedrijven. "Ik verwacht van mijn team dat zij actief meedenken tijdens een meeting", aldus Hovenga. "In Duitsland is echter altijd degene die hiërarchisch bovenaan staat aan het woord en de rest houdt aardig zijn mond." Wie echter succesvol onderhandelt en eenmaal de juiste zakenpartners gevonden heeft, treft in Duitsland "trouwe en consistente partners," zo is de ervaring van architect Theo Verheijen uit Tegelen.
Ondanks de cultuurverschillen is ook Hovenga positief over zijn engagement in Duitsland: "Ik ben een hele tijd gewaarschuwd geen zaken in Duitsland te doen omdat het geen interessante markt zou zijn. We zijn nu twee jaar in Duitsland bezig en ik moet zeggen: dat hadden we veel eerder moeten doen."

Doorsturen  |  Reageer  |  Nieuwsbrief

Reacties

Er zijn nog geen reacties.

Reageren

http://
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de
code te wijzigen.