Ondernemen met de beste ondersteuning

Nieuws

Banenverlies cateringsector door inbesteding overheid

28 juni 2013 - Werkgeversorganisaties en werknemersorganisaties moeten samen optrekken om te voorkomen dat de overheid haar facilitaire dienstverlening gaat inbesteden. Dat is de boodschap van Hans Rijnierse, voorzitter van de Vereniging Nederlandse Cateringorganisaties (Veneca).

De inbestedingsplannen van de overheid leiden tot verlies van kwaliteit, vakkundigheid en veiligheid. En ook de werkgelegenheid in de private sector wordt aangetast. Rijnierse: "Als cateringbranche hebben we de afgelopen jaren veel geïnvesteerd in kwaliteit, voedselveiligheid en opleidingen. Door inbesteding gaat deze opgebouwde expertise verloren. Dat moet voorkomen worden."

Onwenselijke situatie
Werknemers van facilitaire dienstverleners, zoals de catering, komen daardoor terecht in het circuit van werkloosheid en na enige tijd kunnen ze opnieuw deelnemen aan doelgroepen projecten. Een onwenselijke situatie. Uit onderzoek blijkt dat in de cateringbranche enkele duizenden banen op het spel staan. En dat is alleen nog maar de cateringbranche. Ook in de andere facilitaire branches zoals schoonmaak en beveiliging dreigt verlies van werkgelegenheid. De facilitaire sector is van oudsher een branche die mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt aan een baan helpt. Een functie die onder druk komt te staan in het huidige sociale en economische klimaat. Hans Rijnierse: "Met de grote economische uitdagingen die voor ons liggen moeten werkgevers samen met werknemers optrekken. Wij streven ernaar om zoveel mogelijk mensen aan het werk te helpen en te houden. Dat minister Blok het steeds vaker over inbesteding heeft is geen goede ontwikkeling."

Doorsturen  |  Reageer  |  Nieuwsbrief

Reacties

Er zijn nog geen reacties.

Reageren

http://
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de
code te wijzigen.