Ondernemen met de beste ondersteuning

Nieuws

'Wettelijke vastlegging betalingstermijn wassen neus'

18 maart 2013 - Hoewel in de business-to-businessmarkt tot nu toe een betalingstermijn van 80 of 90 dagen niet ongebruikelijk is, geldt vanaf 16 maart een wettelijke betalingstermijn van 30 dagen. Wanneer bedrijven contractueel iets anders willen afspreken, is 60 dagen de max.

Klinkt als een goed initiatief om kleinere leveranciers te beschermen tegen de Shell’s en Ahold’s van deze wereld en hun liquiditeitsstroom weer op gang te krijgen, maar volgens Rogier Kersten van Accon avm is de regeling een wassen neus. Er zit namelijk een maas in de wet; wanneer ‘beide partijen daar geen hinder van ondervinden’ is een langere betalingstermijn toegestaan. 

Strengere sancties
Nogal een vage regel waarmee grote organisaties voldoende munitie wordt geboden om hun leveranciers onder druk te blijven zetten over betalingstermijnen. Kersten vreest dan ook dat de wet grotendeels genegeerd zal worden, mits er strengere sancties op komen te staan. De boetes die nu gelden zijn daarin niet voldoende. Grote spelers zullen in veel gevallen de nadelen van de sancties niet vinden opwegen tegen de voordelen van de lange betalingstermijn. Kersten pleit bijvoorbeeld voor betalingssancties, vergelijkbaar met loonsancties; wanneer een afnemer niet binnen de termijn betaalt wordt de prijs verdubbeld.

Doorsturen  |  2  |  Nieuwsbrief

Reacties

Rico Luman

18-03-2013 16:02  |  

Het klopt dat er een ontsnappingsmogelijkheid is, maar hier geldt wel een redelijkheidstoets voor. Het is dus aan de rechter om dit criterium nader in te vullen. Bovendien is overschrijding duurder. Bedrijven worden dus wel degelijk ontmoedigd. De regeling is geen wassen neus, maar een stap richting verbetering van de betalingsmoraliteit. Laat betalen is maatschappelijk onverantwoord, dat bewustzijn is belangrijk.

Mary Wijnveen

23-03-2013 08:55  |  

Beetje kort door de bocht van Accon om bij voorbaat al van een wassen neus te spreken. Daarbij is het ook aan de ondernemer om voet bij stuk te houden bij betalingsonderhandelingen, weet ik uit eigen ervaring. Blijkbaar zijn wij daar ook steeds beter in: volgens onderzoek van ZZP Netwerk Nederland laten zzp'ers zich steeds meer vooruit betalen. Jammer dat vooral de overheid lang wacht met betalen; laten we hopen dat deze regel daar verbetering in brengt.

Reageren

http://
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de
code te wijzigen.