Ondernemen met de beste ondersteuning

Nieuws

Ondernemers optimistisch ondanks langdurige crisis

18 januari 2013 - Een meerderheid van de ondernemers (60 procent) denkt dat de economische crisis voortduurt tot zeker na 2015. Toch zijn ondernemers optimistisch over hun eigen omzetkansen.

Dat blijkt uit onderzoek van Telfort Zakelijk in samenwerking met BusinessCompleet. Bijna de helft (46 procent) verwacht de komende jaren een lichte groei van de omzet, een op de vijf (negentien procent) verwacht zelfs een sterke groei. 

Nasleep miljardenbezuiniging

Voor het onderzoek werden in totaal 1.092 ondernemers ondervraagd. Zij noemden tal van oorzaken voor het aanhouden van de economische crisis. Hierbij kwamen de nasleep van de miljardenbezuinigingen door de overheid (veertien procent), het geringe vertrouwen van consumenten in de economie (tien procent) en de dalende huizenprijzen (zeven procent) het meest naar voren als oorzaken van de aanhoudende crisis. 

Nieuwe kansen

Het vertrouwen in het eigen bedrijf is desalniettemin sterk en de drive om te groeien is onverminderd groot. Maar liefst 96 procent geeft aan niet bang te zijn voor groei, veel ondernemers (43 procent) geven ook aan dat de crisis juist nieuwe kansen biedt aan zijn/haar bedrijf. Bijvoorbeeld door kostenefficiënter en duurzamer te produceren of door fors te investeren in opleiding personeel en innovatie. 

Banenmotor MKB hapert

Het MKB als banenmotor hapert wel. Bijna de helft van de ondernemers (46 procent) geeft aan voorlopig geen mensen meer aan te nemen, 31 procent weet dat nog niet. Wel zijn kennelijk de ergste ontslaggolven achter de rug: slechts vier procent geeft aan dat er nog medewerkers uit zouden moeten. 

Bedrijfskosten onder de loep

Verder blijven ondernemers goed op de bedrijfskosten letten. Zo zegt 75 procent van de ondernemers dat ze willen besparen op activiteiten als bedrijfsuitjes.

Doorsturen  |  1 reactie  |  Nieuwsbrief

Reacties

Adriana van Schalken...

18-01-2013 10:21  |  

In ieder geval fijn dat de verwachtingen zijn dat er minder/geen ontslagen meer zullen komen. Ik ben benieuwd of ze nog over een half jaar optimistisch zijn.

Reageren

http://
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de
code te wijzigen.