Ondernemen met de beste ondersteuning

Nieuws

Genomineerden Food Valley Award 2012 bekend

26 juni 2012 - De Scoutbox dievoor plagen kassen aanpakt. Solynta’s hybrideveredeling voor aardappels, die de aardappelveredeling ingrijpend verandert. Vruchtensappen die vers en toch drie weken houdbaar zijn. Deze initiatieven zijn genomineerd voor de Food Valley Award 2012.

Ze scoorden het hoogst op de belangrijkste criteria: innovativiteit, economische haalbaarheid en samenwerking. Tijdens de Food Valley Expo op 25 oktober wordt bekend gemaakt wie van deze drie genomineerden de winnaar wordt van de Food Valley Award 2012.

Scoutbox maakt de beheersing van insectenplagen efficiënter
De moderne glastuinder beschermt zijn groente, fruit en bloemen tegen insectenplagen door middel van geïntegreerde gewasbescherming. Dat betekent biologisch beschermen als het kan, en chemisch als het moet. Om te weten wanneer welk middel, methode of natuurlijke vijand in welke hoeveelheid en op welke plek nodig is, inventariseren dagelijks honderden scouts de aanwezige insecten in de kassen. Als het aan Cropwatch ligt, behoort dit tijdrovende en specialistische werk tot het verleden. Hun innovatie, de draagbare, semiautomatische ScoutboxÒ, maakt foto’s van de vangplaten voor insecten en stuurt die door naar de centrale server van Cropwatch. Vervolgens identificeert en telt een softwareprogramma de aanwezige insecten. Dankzij een code op de vangplaat wordt de telling automatisch gekoppeld aan een bepaalde plaats in de kas, zodat klanten in de online rapportages op een plattegrond de plagendruk zien. Op dit moment is software beschikbaar voor het herkennen van witte vlieg, trips en Macrolophus, voor een tiental andere plaaginsecten wordt deze nog ontwikkeld. Het systeem is eenvoudig in te passen in bestaande automatiseringssystemen in de tuinbouw. "De ScoutboxÒ is pas sinds begin 2012 op de markt, wij zijn vereerd met de nominatie," aldus Joke de Jong, Managing Director van Cropwatch. 

Aardappelveredeling in een stroomversnelling
Aardappelen zijn, na rijst en tarwe, het belangrijkste voedselgewas ter wereld. Ze zijn significant efficiënter in het gebruik van water en voedingsstoffen uit de bodem. Wie aardappelen eet, krijgt naast koolhydraten ook veel vezels, kalium en vitamine C binnen. Gezien de genetische variatie in wilde rassen zijn er genoeg mogelijkheden voor verbetering, denk hierbij aan rassen met een hogere opbrengst, resistentie tegen bijvoorbeeld de ziekte Phytophthora of optimalisatie van de eigenschappen die voor de verwerkende industrie van belang zijn. De bestaande methode voor aardappelveredeling is echter weinig efficiënt: het kweken van een ras duurt vijf tot tien jaar, met een eigenschap uit een wilde soort zelfs tot 50 jaar. De gepatenteerde hybridemethode van Solynta brengt daar verandering in. Dankzij het gebruik van homozygote diploïde inteeltlijnen wordt het mogelijk om sneller en gemakkelijker gewenste eigenschappen in te kruisen en ongewenste eigenschappen te elimineren. Binnen twee jaar kunnen nieuwe eigenschappen aan een bestaand ras toegevoegd worden. Nieuw aan deze methode is ook het gebruik van zaad als uitgangsmateriaal in plaats van knollen, waardoor vermeerdering sneller en goedkoper wordt. "Wij hebben laten zien dat hybrideveredeling, die al jaren wordt toegepast bij tomaten en paprika’s, ook werkt voor aardappels. We verwachten in 2015 een commerciële hybride op de markt te brengen," vertelt Pim Lindhout, hoofd Research & Development bij Solynta.

Houdbare vruchtensappen als vers geperst
Twee stuks fruit per dag, dat is het advies van het Voedingscentrum. In de praktijk vinden veel consumenten het kopen, bewaren en klaar maken van fruit te ingewikkeld. Ze hebben daarentegen wel belangstelling voor ‘gemaksfruit’, bijvoorbeeld in de vorm van dagverse vruchtensappen en smoothies of dranken uit concentraten. Beide productgroepen hebben een nadeel: de dagverse sappen zijn beperkt houdbaar, de dranken zijn dubbel gepasteuriseerd en daardoor qua smaak en kwaliteit niet met vers vergelijkbaar. Hoogesteger, producent van vers geperste vruchtensappen en smoothies, biedt nu een alternatief concept: vruchtensappen met de smaak, kleur, geur en voedingswaarden van ‘vers geperst’ die 21 dagen houdbaar zijn. Dit is het resultaat van de Fresh Micro Pulse-behandeling, een technologie die speciaal voor Hoogesteger is ontwikkeld. Deze vinding biedt nog meer voordelen: de kosten voor afboekingen worden lager en er wordt minder voedsel verspild. Bovendien zorgt de langere houdbaarheid voor meer flexibiliteit in het logistieke traject, waardoor de sappen beschikbaar komen voor klanten in nieuwe afzetgebieden. Hoogesteger werkt samen met een Braziliaanse sappenproducent om de verwerking van fruit in versketens verder te ontwikkelen. "We zijn blij verrast en zien de nominatie als mooie kans om onze producten verder op de wereldkaart te zetten," aldus Karien Jeekel-van Acker, marketing manager bij Hoogesteger.

Doorsturen  |  Reageer  |  Nieuwsbrief

Reacties

Er zijn nog geen reacties.

Reageren

http://
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de
code te wijzigen.