Ondernemen met de beste ondersteuning

Nieuws

Loodgieters hebben het minst last van de crisis

22 juni 2012 - Loodgieters weten ook in de economisch zware tijd hun uurtarief op niveau te houden. Dit in tegenstelling tot hun collega vakmannen die zich met schilderen en stucen bezighouden. Dat blijkt uit onderzoek van Werkspot.nl.

Een loodgieter verdient gemiddeld 38 euro per uur terwijl een stukadoor in dezelfde regio gemiddeld 28 euro per uur rekent. Een andere conclusie uit het onderzoek is dat een verbouwing in Zeeland voor de particuliere opdrachtgever het duurst is, terwijl men in Zuid-Holland het goedkoopst uit is. 

Uurtarieven
Sander Ouwerkerk, CEO van Werkspot.nl: "Uurtarieven zeggen in feite niet zo heel veel. Uurtarieven in combinatie met kwaliteit zeggen echter des te meer. Wij zien dat de consument niet alleen op prijs kiest. Ook vakmannen realiseren zich steeds meer dat ze hun onderscheidende vermogen in de communicatie met de consument naar voren kunnen brengen, met name in de online wereld." 

Loodgieters specialisten

Ondanks de crisis in de bouw blijft het gemiddelde uurloon van loodgieters op niveau. Ook zijn de verschillen in loodgieterstarief per regio te verwaarlozen. In de categorie waar loodgieters werkzaam zijn - CV, water en gas - is toetreding door de specialistische werkzaamheden en de technische ontwikkeling binnen de branche moeilijker dan in andere vakgebieden, zoals bijvoorbeeld schilderwerk. Hierdoor is de instroom van nieuwe loodgieters minder groot en is de prijsdruk kleiner dan in categorieën waar het aanbod groot is. Het ontbreken van een neerwaartse prijsdruk wordt versterkt door het acute karakter van een aantal werkzaamheden die loodgieters vervullen. Een lek in de waterleiding of een probleem met de verwarming midden in de winter moet snel verholpen worden. 

Schilderstarieven onder druk
In tegenstelling tot de rubriek CV, water en gas, is de instroom van zelfstandige schilders en stukadoors als gevolg van de bouwcrisis groter dan normaal. Dit in combinatie met het uitstel van schilderonderhoud en minder verhuisbewegingen heeft ervoor gezorgd dat in de schildersbranche op het scherpst van de snede geconcurreerd wordt. Tijdens de trainingen die Werkspot.nl in het hele land verzorgt, worden schilders, maar ook andere vakmannen, voortdurend gewezen op het belang van prijs-kwaliteitverhouding en hoe men dit het beste aan de klant duidelijk kan maken. Welk materiaal gebruik je, welke garantie geef je, bij welke branchevereniging ben je aangesloten, allemaal zaken die de consument op de juiste waarde weet te schatten en waardoor prijs minder belangrijk wordt. 

Verbouwing per regio

In het onderzoek is ook gekeken naar het gemiddelde uurloon dat een particuliere opdrachtgever moet betalen bij een verbouwing. Het blijkt dat particuliere opdracht- gevers in de provincie Zeeland (wat uurloon betreft) het duurst uit zijn bij een verbouwing. Gemiddeld betaalt men in Zeeland euro 34,80 per uur voor een vakman. In Zuid-Holland daarentegen betaalt een consument gemiddeld euro 30,47. Een verklaring voor dit verschil zou kunnen zijn dat Zeeland tot voor kort weinig van de financiële crisis heeft gemerkt. De afgelopen maanden zijn in Zeeland voor het eerst op grote schaal ontslagen gevallen.

Doorsturen  |  Reageer  |  Nieuwsbrief

Reacties

Er zijn nog geen reacties.

Reageren

http://
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de
code te wijzigen.