Ondernemen met de beste ondersteuning

Nieuws

Bouwketen verwacht banenkrimp

14 december 2011 - Omzetten dalen, orders lopen terug en er is minder werkgelegenheid. De bouwketen is over de volle breedte bepaald niet optimistisch: architecten, ingenieursbureaus, bouwbedrijven, installateurs en schilders verwachten het komende kwartaal een verslechtering.

Dit zijn de belangrijkste uitkomsten van de nieuwste Monitor Bouwketen. Een half jaar geleden was er nog de hoop dat de conjunctuur zich langzaam zou herstellen. Die verwachting moest plaats maken voor het besef dat de situatie in de bouwketen juist verslechtert. 

Sectorverschillen
De situatie verschilt licht per sector. Architecten en ingenieursbureaus hebben beduidend minder werk voor handen, terwijl bij bouwbedrijven en schilders- en onderhoudsbedrijven de werkvoorraad slechts licht geslonken is.
Onder installatiebedrijven zijn er nog relatief veel bedrijven die verwachten dat hun omzet de komende tijd zal stijgen. Bij zowel architectenbureaus als ingenieursbureaus verwacht meer dan de helft van de bedrijven een omzetdaling. 

Werkgelegenheid
Deze ontwikkelingen missen hun uitwerking niet op de werkgelegenheid. Met name architectenbureaus, bouwbedrijven, schilders- en onderhoudsbedrijven verwachten dat ze hun personeelsbestand moeten verkleinen.

Omzetverwachting per sector
Architecten: 50 procent verwacht omzetdaling; vijftien procent verwacht omzetstijging.
Ingenieursbureaus: 49 procent verwacht omzetdaling; tien procent verwacht omzetstijging.
Bouwbedrijven: 38 procent verwacht omzetdaling; zestien procent verwacht omzetstijging.
Schilders- & onderhoudsbedrijven: 43 procent verwacht omzetdaling; veertien procent verwacht omzetstijging.
Installateurs: 43 procent verwacht omzetdaling; 33 procent verwacht omzetstijging.
Totaal: 42 procent verwacht omzetdaling; 22 procent verwacht omzetstijging. 

Over de monitor
De Monitor Bouwketen is opgesteld door het Economisch Instituut voor de Bouw (EIB) in opdracht van de brancheverenigingen van architecten, bouwbedrijven, schilder- en onderhoudsbedrijven, ingenieursbureaus en installatiebedrijven. De Monitor is gebaseerd op de gegevens van ongeveer 1500 bedrijven. De Monitor verschijnt twee keer per jaar.

Doorsturen  |  Reageer  |  Nieuwsbrief

Reacties

Er zijn nog geen reacties.

Reageren

http://
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de
code te wijzigen.