Ondernemen met de beste ondersteuning

Nieuws

Werkgevers: beloon goed presterend hoger onderwijs

27 maart 2012 - VNO-NCW en MKB-Nederland vinden dat goed presterende universiteiten en hogescholen beloond moeten worden voor onderwijskwaliteit, studiesucces en profilering. Beide organisaties roepen de Tweede Kamer op om in te stemmen met de plannen van staatssecretaris Zijlstra van Onderwijs voor prestatiebekostiging in het hoger onderwijs.

Een deel van de bekostiging wordt afhankelijk gemaakt van de kwaliteit. Volgens VNO-NCW en MKB-Nederland is er sprake van een doorbraak in de verdeling van de onderwijsgelden. De huidige vrijblijvendheid in het stelsel wordt vervangen door afrekening op prestaties en kwaliteit. Dit sluit naadloos aan bij het topsectorenbeleid van het kabinet, de economische koers die onze (toekomstige) boterham moet veiligstellen. 

Geen bureaucratisch proces
VNO-NCW en MKB-Nederland vinden niet dat het hier gaat om een bureaucratisch proces. Het tegendeel is het geval Hogescholen en universiteiten behouden alle vrijheid om hun eigen visie op de toekomst van hun instelling neer te leggen. Het raamwerk voor de beoordeling van hun prestaties legt geen enkele verplichting of format op aan de instellingen. Het is volstrekt helder en duidelijk, zodat men weet hoe er afgerekend zal gaan worden. 


Toekomstbestendig hoger onderwijs
VNO-NCW en MKB Nederland vinden de prestatieafspraken een goede eerste stap om te komen waar het echt om te doen is: ons hoger onderwijsbestel toekomstbestendig maken. Universiteiten en hogescholen moeten zich gaan richten op waar ze goed in zijn en opleidingen afstoten die minder goed presteren. Instellingen moeten beter kijken naar wat de maatschappij van hen vraagt, het studiesucces moet omhoog, studenten moeten meer ruimte krijgen om te excelleren en onderzoekers worden uitgedaagd om samen met bedrijven meer werk te maken van het omzetten van kennis in producten. Dat gaat niet vanzelf en vraagt ook om keuzes in de bekostiging, zodat instellingen ook daadwerkelijk afgerekend worden op kwaliteit en prestaties.

Doorsturen  |  Reageer  |  Nieuwsbrief

Reacties

Er zijn nog geen reacties.

Reageren

http://
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de
code te wijzigen.