Ondernemen met de beste ondersteuning

Nieuws

5 juli 2011 - VNO-NCW en MKB Nederland zijn tevreden over de strategische nota hoger onderwijs van staatssecretaris Zijlstra. De sterke nadruk op versterking van de economie van Nederland door excellent hoger onderwijs en onderzoek spreekt de ondernemingsorganisaties bijzonder aan.

Met goede maatregelen als selectie, invoering van een sociaal leenstelsel in de masterfase, collegegelddifferentiatie, definitief invoeren van de Associate degree in het HBO en het (deels) richten van de bekostiging op kwaliteit en prestaties (in plaats van studentenaantallen) zet staatssecretaris Zijlstra een nieuwe koers in. 

Groeivermogen
De agenda laat ook zien dat het kabinet werk wil maken van het topsectorenbeleid. Het hoger onderwijs en onderzoek is van cruciaal belang voor de concurrentiekracht en groeivermogen van die sectoren. De topteams gaven aan dat veel veranderingen nodig zijn in het hoger onderwijs. De strategische nota geeft de agenda's van de topsectoren een belangrijke rol bij de profilering van hogescholen en universiteiten en bij de noodzakelijke herordening van het opleidingenaanbod. Daarnaast wordt valorisatie ('kennis en kunde omzetten in kassa') stevig verankerd in de bekostiging. 

Grotere rol bedrijfsleven
Ondernemend Nederland is ook positief over het voorstel om de rol en positie van het bedrijfsleven in het hoger onderwijs verder te versterken. Zo gaat arbeidsmarktrelevantie zwaarder wegen bij het starten van nieuwe opleidingen, wordt een pilot gestart om te bezien of arbeidsmarktindicatoren ook een rol kunnen spelen in de bekostiging van het hoger onderwijs en krijgt het bedrijfsleven een positie in de onafhankelijke reviewcommissie die de minister zal adviseren over de selectieve toewijzing van middelen voor profilering.
Ondernemend Nederland maakt echter zich zorgen over de effecten van verschillende maatregelen (sociaal leenstelsel in de masterfase, collegegelddifferentiatie) op de bétatechnici. VNO-NCW en MKB-Nederland pleiten er, evenals de topsectoren, voor om op dit terrein een integrale human capital agenda vorm te geven, waaraan ook het bedrijfsleven een bijdrage kan leveren.

Doorsturen  |  Reageer  |  Nieuwsbrief

Reacties

Er zijn nog geen reacties.

Reageren

http://
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de
code te wijzigen.