Ondernemen met de beste ondersteuning

Nieuws

Onbekendheid met Energie Investering Aftrek (EIA) kost winkeliers miljoenen

6 januari 2012 - Open winkelpuien vreten energie en worden onterecht ongemoeid gelaten. Winkeliers laten de Energie Investering Aftrek (EIA) uit onwetendheid links liggen. Door onbekendheid met de regeling en de angst om klandizie te verliezen, worden jaarlijks miljoenen euro’s aan energie verspild.

Dit stelt André van der Sterre, directeur bij KONE. Winkeliers leven in de veronderstelling dat de ingang van de winkel altijd open moet staan, om klanten te trekken. Uit onderzoek blijkt echter dat deze veronderstelling onjuist is. 

Duizenden euro's besparen
Volgens Van der Sterre hebben winkeliers daarnaast een verkeerd beeld van de kosten. Zij denken onterecht dat het afsluiten van een open pui door bijvoorbeeld automatische schuifdeuren al snel in de papieren loopt. Van der Sterre: "Winkeliers hebben onvoldoende zicht op de mogelijkheden van de EIA. Hierdoor laten zij kansen onbenut om jaarlijks duizenden euro’s op de energierekening te besparen en wordt veel energie verspild." 

Regelgeving en voorlichting
Volgens Van der Sterre zijn open winkelpuien met een warmtegordijn niet langer acceptabel. Het is de taak van gemeenten om winkeliers voor te lichten over de EIA en op hun verantwoordelijkheid aan te spreken. De EIA stimuleert investeringen in energiebesparende bedrijfsmiddelen en duurzame energie. Dit biedt de winkelier voldoende mogelijkheden op dit gebied. Van der Sterre is van mening dat regelgeving noodzakelijk is om de energieverspilling in te perken. "In navolging van de verplichte, dichte vrieskisten in de supermarkt, moeten ook de winkels worden ‘gesloten’," aldus Van der Sterre. Winkeliers moeten vanaf bepaalde buitentemperaturen worden verplicht om de deuren te sluiten. Deze regelgeving leidt tot grote energiebesparingen. Met de juiste maatregelen wordt in de winter de warme lucht binnengehouden en in de zomer de koude lucht binnengehouden. Daarnaast is er minder tocht, is het werkklimaat bij de entree aangenamer en de doorgang voor passanten comfortabel. Winkeliers kunnen door een schuifdeur per jaar tot duizenden euro’s aan energiekosten besparen en de investering is binnen enkele jaren terugverdiend.

Doorsturen  |  Reageer  |  Nieuwsbrief

Reacties

Er zijn nog geen reacties.

Reageren

http://
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de
code te wijzigen.