Ondernemen met de beste ondersteuning

Nieuws

MKB bereidt zich voor op hogere energiekosten

21 november 2011 - Het MKB in Nederland maakt zich op voor een stijging van de energiekosten. Dat blijkt uit onderzoek van E.ON onder 377 Nederlandse MKB organisaties. Bijna tweederde van hen verwacht een stijging en een kwart zelfs een flinke.

Uit het onderzoek blijkt echter ook dat de verantwoordelijken voor energievraagstukken binnen de MKB organisaties veelal niet goed op de hoogte zijn van de uitgaven aan energie, zo schrijft Energieportal. 36 procent geeft aan geen idee te hebben hoeveel procent van de bedrijfskosten aan energie-inkoop besteed wordt. Dit kan er mee te maken hebben dat veel MKB-ers in de laatste drie jaar niet zijn veranderd van energieleverancier. Tweederde zit al minstens drie jaar bij dezelfde maatschappij. Op de vraag of de MKB’ers fors investeren in duurzaamheid en groene energie wordt zeer uiteenlopend geantwoord. In 29 procent is dat het geval, in een even groot deel van de organisaties staan deze investeringen echter totaal niet op de agenda. 

Invloed geopolitieke ontwikkelingen
Over het algemeen verwachten de meeste MKB-ers dat geopolitieke ontwikkelingen (zoals de situaties in Japan, Libië en Griekenland) hun invloed gaan hebben op de energiemarkt. Men verwacht dat de energietarieven hierdoor de komende vijf jaar zullen gaan stijgen. Met name de bouwbranche verwacht dat energietarieven gaan stijgen. 

Proactief oriënteren niet populair

Met dit in het achterhoofd lijkt het voor de hand te liggen dat organisaties zich proactief gaan oriënteren op de energiemarkt om niet voor onverwachte verrassingen te komen staan. Dit doet echter slechts twintig procent van de organisaties. 60 procent geeft aan geen actie te ondernemen wat betreft de inkoop van energie. 28 procent van de ondervraagden geeft wel aan open te staan voor een proactieve benadering. Opvallend is dat met name organisaties binnen de Industriebranche zich actief aan het oriënteren zijn op de energiemarkt (34 procent). Uit het onderzoek komt naar voren dat organisatie in de sectoren Horeca & Recreatie en Transport & Logistiek het meest open staan voor een proactieve benadering (45 procent en 44 procent).


Bron: Energieportal Doorsturen  |  Reageer  |  Nieuwsbrief

Reacties

Er zijn nog geen reacties.

Reageren

http://
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de
code te wijzigen.