Ondernemen met de beste ondersteuning

Nieuws

Nieuwe slechte berichten: 2012 wordt kwakkeljaar voor MKB

22 december 2011 - De afzet in het MKB neemt in 2012 met 1,0 procent af. Deze daling is al in de tweede helft van 2011 ingezet. Vrijwel geen enkele sector zal zich volgend jaar kunnen onttrekken aan de ontwikkeling van een krimpende afzet.

Consumenten geven minder uit onder invloed van een dalende koopkracht en een oplopende werkloosheid. Bedrijven stellen investeringen uit als gevolg van de grote economische onzekerheid. De uitvoer loopt terug en de overheid bezuinigt. De afnemende afzet zal in het MKB resulteren in een verlies van werkgelegenheid voor 30.000 personen. De prognoses van onderzoeksbureau Panteia/EIM zijn gemaakt onder de veronderstelling dat de eurocrisis niet escaleert. Bij verdere escalatie kan de afzetdaling in het MKB nog forser uitpakken. 

MKB blijft achter bij het grootbedrijf
De binnenlandse bestedingen zijn al enige jaren zeer gematigd. Doordat het MKB sterk afhankelijk is van binnenlandse bestedingen, blijft de groei al sinds 2010 achter bij die van het grootbedrijf. In 2011 is het MKB een half procent achter gebleven bij het grootbedrijf. In 2012 blijft het MKB een kwart procent achter bij het grootbedrijf. 

Afzetdaling bouw, autosector, detailhandel en horeca

Sectoren die sterk op de binnenlandse markt gericht zijn zullen in 2012 zullen onder druk komen te staan. Zo zal de opleving van de bouwsector in 2011 omslaan in een afzetdaling van 2,0 procent in 2012 als gevolg van een gebrek aan investeringen in nieuwbouwwoningen en bedrijfspanden. De afzet in de autosector zal dalen met 2,25 procent. Consumenten zullen terughoudender zijn om een nieuwe auto te kopen en ondernemers zullen investeringen in bedrijfsauto’s zo veel mogelijk uitstellen. Na een korte opleving in 2011, zullen de horeca-uitgaven in 2012 een daling vertonen. Hier voert voorzichtigheid in zakelijke en consumentenbestedingen de boventoon. Ook de detailhandel zal in 2012 een verdere afzetdaling van circa 1,0 procent voor haar rekening moeten nemen. 

Afname werkgelegenheid in 2012
De afnemende afzet zal in 2012 resulteren in een daling van de werkgelegenheid. In het MKB neemt de werkgelegenheid naar verwachting af met 30.000 personen. De economische onzekerheid noopt bedrijven er toe om te reorganiseren en kostenbesparingen door te voeren. Dit heeft negatieve gevolgen voor de omvang van het personeelsbestand. Het vasthouden van personeel in afwachting van betere tijden, zal in 2012 minder vaak plaatsvinden dan in het recessiejaar 2009. Het aantal zelfstandigen zal in 2012 niet meer toenemen. Dit is mede een gevolg van kostenreductieprogramma’s van bedrijven, waardoor zij ook gaan besparen op de inhuur van ZZP-ers.

Uitgebreidere informatie over ontwikkeling van de afzet, winsten en werkgelegenheid is hier te vinden.

Doorsturen  |  Reageer  |  Nieuwsbrief

Reacties

Er zijn nog geen reacties.

Reageren

http://
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de
code te wijzigen.