Ondernemen met de beste ondersteuning

Weblog

Welke rechtsvorm past het best bij jouw bedrijf?

Door: Merel de Valk, 02 juli 2015 - Het maakt niet uit of je net de knoop hebt doorgehakt om te gaan starten of dat je al een tijdje een bedrijf hebt. De juiste rechtsvorm voor je bedrijf is altijd relevant. Als starter verkies je misschien een fiscaal voordeeltje boven het voorkomen van prive aansprakelijkheid. Bestaat je bedrijf al langer en sta je op het punt om personeel aan te namen of een belangrijk contract af te sluiten dan wil je misschien liever priverisico's afdekken.

De meeste voorkomende rechtsvormen om een bedrijf in starten zijn de eenmanszaak, Vof en de BV. Aan deze rechtsvormen zitten verschillende voor- en nadelen. In dit artikel krijg je een goed beeld van de verschillende aspecten. Kom je er niet uit, doe dan de gratis rechtsvormkeuze test.

Eenmanszaak/Vof of BV: Hoofdelijke aansprakelijkheid Wanneer je onderneemt met een eenmanszaak dan ben je in alle gevallen hoofdelijk aansprakelijk. Hoofdelijke aansprakelijkheid houdt in dat je met je priv�vermogen aansprakelijk bent voor de schulden van de onderneming. Dit komt doordat een eenmanszaak geen rechtspersoonlijkheid bezit. Bedenk daarbij dat wanneer er een faillissement intreedt, je daarvoor persoonlijk aansprakelijk bent. Voor de Vof geldt overigens hetzelfde, ook die rechtsvorm heeft geen rechtspersoonlijkheid.

De BV heeft wel rechtspersoonlijkheid. Dat houdt in dat de BV zelf hoofdelijk aansprakelijk is voor de schulden. Een faillissement heeft dus in beginsel geen negatieve gevolgen voor de bestuurders of aandeelhouders in priv�. Wel zijn de aandeelhouders het ge�nvesteerde bedrag kwijt, maar verder loopt de aansprakelijkheid niet. Dit wordt slechts anders indien een bestuurder of aandeelhouder zich slecht gedraagt. Vooral bestuurders kunnen onder het nieuwe BV-recht sneller aansprakelijk worden gesteld.

Eenmanszaak/Vof of BV: Fiscale gevolgen Wanneer je een eenmanszaak of vof hebt ben je belastingplichtig in box 1. Dit houdt in dat de inkomsten belast zijn tegen het progressieve tarief, oplopend tot 52%. Wel heeft een ondernemer in box 1 recht op verschillende aftrekposten, waardoor niet de volledige winst is belast. De meest gebruikte aftrekposten zijn:

  • De Fiscale Oudedagsvoorziening (FOR);
  • Zelfstandigenaftrek;
  • Stakingsaftrek;
  • Meewerkaftrek;
  • MKB-winstvrijstelling van 14%.


Wanneer je met een BV onderneemt val je niet in box 1. Dan is namelijk de Wet op de Vennootschapsbelasting (VPB) van toepassing. Het laagste tarief binnen dit belastingregime bedraagt 20% (tot 200.000 euro), het hoogste 25%. Wanneer een aandeelhouder besluit dividend uit te keren zal de dividendbelasting moeten worden betaald in box 2 (25% over het uitgekeerde dividend). Wel is een BV ondernemer verplicht zichzelf een salaris uit te keren, indien de financi�le status van de BV dat toestaat. Daarbij is een fictie van 44.000 euro in de wet opgenomen, maar dit bedrag kan hoger maar ook lager uitvallen, afhankelijk van het resultaat en de aard van de werkzaamheden die de directeur voor de BV verricht. Het loon dat je jezelf toekent is aftrekbaar van de belastbare winst voor de VPB, wat inhoudt dat er minder belasting verschuldigd zal zijn. Voor de looninkomsten van de directeur geldt immers dat deze belast zijn in box 1, tegen het progressieve tarief. Wanneer uw gebruikelijk loon onder de hoogste schijf (van 52%) blijft, is dit dus een fiscaal vriendelijke manier om geld uit de BV te onttrekken.

Nog steeds geen idee? Doe de gratis rechtsvormkeuze quiz!
De juristen en fiscalisten van Firm24 hebben de rechtsvorm quiz ontwikkeld om direct een advies te kunnen geven over de meest geschikte rechtsvorm. Je beantwoordt een aantal simpele vragen en je krijgt direct een persoonlijk advies dat aansluit op jouw situatie en wensen. Daarnaast krijg je ook een uitleg waarom zij tot een bepaald advies zijn gekomen en een hand vol aan handige tips en tricks. De quiz duurt maximaal 3 minuten.

Start direct de quiz voor het kiezen van jouw ideale rechtsvorm

Doorsturen  |  Reageer  |  Nieuwsbrief

Reacties

Trust Services Nethe...

14-12-2018 19:49  |  

De juiste rechtsvorm kiezen is belangrijk ten aanzien van belastingen en aansprakelijkheid. Maar blijf daarna hard 'poetsen'. Heb je boekhouding op orde, doe je aangiften en deponering van je jaarrekening op tijd. Dat scheelt een hoop kosten en risico's.

Reageren

http://
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de
code te wijzigen.