Ondernemen met de beste ondersteuning

Nieuws

Ondernemers: lof voor kabinetsbeleid

13 september 2011 - Het kabinet legt in zijn vandaag verschenen bedrijfslevenbrief een stevig fundament onder onze toekomstige economische groei. De actieagenda van minister Verhagen van EL&I voor het hele bedrijfsleven en voor de tien topsectoren in het bijzonder verdient alle lof.

Dat zeggen de ondernemingsorganisaties VNO-NCW, MKB-Nederland en LTO Nederland

Nauwe samenwerking
De vraag vanuit het bedrijfsleven is voortaan richtsnoer voor wat de overheid en kennisinstellingen doen. De bedrijven zetten daar tegenover dat ook zij prestaties zullen leveren. De actiegerichte agenda kan alleen maar worden verwezenlijkt in nauwe samenwerking tussen de drie partijen, met bijzondere aandacht voor de rol van het (innovatieve) midden en kleinbedrijf. 

Concrete maatregelen
De agenda is concreet en omvat maatregelen om financieringsknelpunten voor innovatieve starters en doorgroeiers weg te nemen. Er komen een MKB+ Innovatiefonds (500 miljoen euro) en belastingmaatregelen om innovatie in het bedrijfsleven en samenwerking met kennisinstellingen te stimuleren (oplopend tot 600 miljoen euro in 2015). Het Innovatiefonds moet toegankelijk zijn voor eerste toepassing van innovaties. De technologische topinstituten blijven volgend jaar bestaan en krijgen daarna een plek in de innovatiecontracten die per topsector worden opgesteld.
Na korte tijdelijke arbeidscontracten worden langere contracten mogelijk en de heffing van de Kamers van Koophandel verdwijnt. 

Innovatie
Om de topsectoren tot een succes te maken worden de bakens op cruciale punten verzet door het kabinet. Onderzoek dat uit publiek geld wordt betaald moet veel beter aansluiten op de vraag vanuit de topsectoren. Er komen concrete innovatiecontracten tussen bedrijven en kennisinstellingen, waarvoor één miljard euro per jaar beschikbaar is. Voor de benodigde cofinanciering vanuit het bedrijfsleven is het ook van belang dat het private deel collectief kan worden bijeengebracht. Beroeps- en hoger onderwijs wordt in samenwerking met bedrijven ingericht. Er komen onderwijsplannen voor de topsectoren. Het vergroten van het aantal bèta en technisch opgeleide jongeren blijft speerpunt. 

Economische diplomatie
Overbodige regelgeving en 'Hollandse koppen' op Brusselse regelgeving worden uit de weg geruimd, waardoor deze het verzilveren van kansen voor ons bedrijfsleven niet in weg zitten. Ambassades gaan zich intensiever bezighouden met 'economische diplomatie'.

Doorsturen  |  Reageer  |  Nieuwsbrief

Reacties

Er zijn nog geen reacties.

Reageren

http://
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de
code te wijzigen.