Ondernemen met de beste ondersteuning

Nieuws

Mkb kan profiteren van lagere 'verhuisboete'

23 augustus 2011 - Veel bedrijfspanden hebben tevens een woongedeelte; boven veel winkelpanden bevinden zich appartementen. Dit biedt het mkb prima mogelijkheden om te profiteren van de tijdelijke verlaging van de overdrachtsbelasting, zo schrijft de Telegraaf.

Volgens Lucienne van der Geld, juridisch directeur bij Netwerk Notarissen en docent Notarieel Recht aan de Radboud Universiteit Nijmegen, is het juist nu een gunstige tijd om het woongedeelte van een bedrijfsperceel of -pand over te dragen. 

Bedrijfsoverdracht
Van der Geld noemt een voorbeeld waarin de ondernemer het bedrijf binnenkort overdraagt aan zijn zoon of dochter, maar zelf in de bedrijfswoning wil blijven wonen: "In dat geval moet het onroerend goed dus uit elkaar worden getrokken. Nog voordat de aandelen worden overgedragen aan die zoon, draagt de bv dan de woning over aan vader. Tegen twee procent overdrachtsbelasting, omdat de ruimte gebruikt wordt voor particuliere bewoning." 

Verhuur
Ook bij verhuur van het woondeel kan overhevelen nu gunstig zijn. "Dat kan gunstig zijn voor de ondernemer die zijn zaak verkoopt maar wel inkomsten wil blijven genieten uit huur. Hij kan het woondeel op privé zetten. Alleen die waarde valt dan in box 3, maar niet de verhuuropbrengsten."


Bron: De Telegraaf Doorsturen  |  Reageer  |  Nieuwsbrief

Reacties

Er zijn nog geen reacties.

Reageren

http://
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de
code te wijzigen.