Ondernemen met de beste ondersteuning

Nieuws

Vijf tips om ransomware in 2023 buiten de deur te houden

Fortinet beschrijft vijf bewezen manieren om organisaties te beschermen tegen ransomware

Vijf tips om ransomware in 2023 buiten de deur te houden

5 januari 2023 - Security-teams mogen hun borst natmaken voor 2023, want alleen al in de eerste helft van 2022 steeg het aantal nieuwe ransomware-varianten met bijna 100 procent. Het FortiGuard Labs-team tekende in deze periode 10.666 nieuwe varianten op, een jaar daarvoor waren dat er nog slechts 5.400. Deze explosieve groei van het aantal nieuwe varianten komt doordat dat steeds meer cybercriminelen gebruikmaken van Ransomware-as-a-Service (RaaS)-abonnementen die op het dark web worden aangeboden.

Ondanks de toename van het aantal varianten blijven de technieken die cybercriminelen hanteren voor het aanleveren van ransomware grotendeels onveranderd. Die voorspelbaarheid is goed nieuws, want dit biedt security-teams de mogelijkheid om bewezen strategieën in te zetten zodat de kans op een succesvolle ransomware hack verkleind wordt.
 
5 best practices voor het bieden van bescherming tegen ransomware
Het effectief detecteren en blokkeren van moderne ransomware-aanvallen vraagt om een combinatie van voorlichting en technologie. Dit zijn vijf manieren:
 
 
  • Licht je werknemers voor over de specifieke kenmerken van ransomware: Security awareness-training voor het personeel is een must. Dit helpt organisaties om zichzelf te beschermen tegen het steeds bredere scala aan cyberbedreigingen. Leer werknemers om tekenen van ransomware te herkennen, zoals gebrekkige pogingen om e-mailberichten van bonafide bedrijven na te bootsen, verdachte externe links en twijfelachtige bijlagen.
  • Maak gebruik van misleidingstechnologie om cybercriminelen te lokken en een halt toe te roepen: Een honeypot is een soort van digitale valstrik. Meestal gaat het om een nagebootste file repository die voor cybercriminelen een aantrekkelijke prooi lijkt. Zodra een hacker de honeypot met ransomware probeert te besmetten kun je die aanval detecteren en blokkeren. Dit soort cyberdeception-technologie gebruikt de technieken van ransomware tegen zichzelf om aanvallen te detecteren. Tegelijkertijd worden alle tactieken, tools en procedures (TTP) van de hacker blootgelegd. Je security-team kan op die manier nagaan hoe die je netwerk is binnengekomen en de daarvoor gebruikte beveiligingslekken dichten.
  • Monitor je netwerk en endpoints: Voortdurende netwerkbewaking biedt je de mogelijkheid om al het inkomende en uitgaande verkeer vast te leggen, bestanden te scannen op tekenen van een aanval (zoals mislukte wijzigingspogingen), een baseline voor acceptabel gebruikersgedrag op te stellen en vervolgens alle afwijkende activiteiten te onderzoeken. Veel antivirus- en antimalwaretools bieden je de mogelijkheid om bonafide websites aan een witte lijst toe te voegen. Op die manier kun je de beheeroverhead terugdringen. Ten slotte is het van essentieel belang om gedragsgebaseerde detectie aan je gereedschapskist toe te voegen, zeker nu het aanvalsoppervlak van organisaties zich uitbreidt en cybercriminelen aan de lopende band nieuwe en steeds complexere aanvallen uitvoeren.
  • Richt je blik naar buiten: Het is ook belangrijk om na te gaan welke risico’s er voor je organisatie in de buitenwereld zijn te vinden. Een Digital Risk Protection (DRP)-dienst kan fungeren als verlengstuk van je beveiligingsarchitectuur en biedt inzicht in drie risicogebieden: risico’s rond digitale activa, merkgerelateerde risico’s en cyberbedreigingen die onder de radar opereren. Aan de hand van de resultaten kun je maatregelen treffen voor het terugdringen van deze risico’s.
  • Gebruik SOC-as-a-service als verlengstuk van je security-team: Cyberbedreigingen worden steeds sneller en geraffineerder. Dat betekent dat we harder zullen moeten werken om cybercriminelen de baas te blijven. Maar het is ook mogelijk om slimmer te werken, en wel door het uitbesteden van specifieke taken zoals incidentrespons en threat hunting. Zo zou je een beroep kunnen doen op een Managed Detection and Response (MDR)-dienst of SOC-as-a-service. Daarmee kun je de capaciteit van je team uitbreiden en een einde maken aan ruis. Je security-team houdt daarmee meer tijd over voor bedrijfskritische taken.
  •  
    Vincent Zeebregts, Regional Director bij Fortinet Nederland: "Er zijn helaas geen tekenen die erop wijzen dat het aantal ransomware-aanvallen volgend jaar minder wordt. Het goede nieuws is dat er verschillende technologieën en processen beschikbaar zijn die organisaties kunnen helpen met het terugdringen van de risico’s rond ransomware. Bedrijven zetten sterk in op het aanbieden van regelmatige security awareness-training aan het personeel of maken gebruik van zero trust network access (ZTNA). Het is essentieel om álle methodes in te zetten en zo sluwe cybercriminelen in 2023 buiten de deur houden."
     
     

    Doorsturen  |  Reageer  |  Nieuwsbrief

    Reacties

    Er zijn nog geen reacties.

    Reageren

    http://
    Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
    Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de
    code te wijzigen.