Ondernemen met de beste ondersteuning

Nieuws

MKB’ers zien opleving in omzetgroei in de maand augustus

Betaaltermijn loopt op, met name in de bouw en horeca krijgen ondernemers later betaald

MKB’ers zien opleving in omzetgroei in de maand augustus

28 november 2022 - Nederlandse mkb-bedrijven zagen hun omzetgroei de afgelopen maanden sterk afnemen. Bedroeg de gemiddelde omzetgroei in januari nog bijna twintig  procent, in juli was dit percentage gedaald naar 6,07 procent. In augustus noteerden mkb’ers echter een gemiddelde omzetgroei van ruim 8,5 procent, zo blijkt uit de Exact MKB monitor. Daarmee is er toename in de omzetgroei, een opleving. En die was voelbaar voor mkb’ers in bijna alle sectoren: van handel tot productie, bouw en zakelijke dienstverlening.

Alleen horecaondernemers zagen hun omzetgroei flink teruglopen, van 11,74 procent in juli naar 2,90 procent in augustus. In augustus nam ook het percentage mkb-bedrijven dat een positieve cashflow had toe.
"De afgelopen maanden hebben we de gemiddelde omzetgroei vrij sterk zien dalen," vertelt Marcus Schuite, Senior Solution Marketing Manager bij Exact. "In sommige maanden was er zelfs sprake van een halvering. De cijfers van augustus laten echter weer een lichte opleving zien. Met een gemiddelde omzetgroei van 12,82 procent waren ondernemers in de zakelijke & ICT dienstverlening het meest succesvol. Ook mkb’ers in de bouw en productiesector deden goede zaken, zij realiseerden een gemiddelde omzetgroei van respectievelijk 11,61 procent en 11,74 procent. Ondernemers in de horeca zagen hun omzetgroei gemiddeld gezien afnemen, van 11,74 procent in juli naar 2,90 procent in augustus. We verwachten echter dat de opleving van tijdelijke aard is. Prognoses voorspellen de komende maanden een daling in omzetgroei, ondernemers hebben immers nog altijd te maken met stijgende energie- en grondstofprijzen en worstelen ook met personeelstekorten."

Ondernemers krijgen later betaald
In augustus nam ook het percentage mkb-bedrijven dat een positieve cashflow had toe. Van 43,63 procent in juli, naar 49,10 procent in augustus. Dat is goed nieuws. Het betekent dat het aantal ondernemers dat meer geld binnenkreeg dan het uitgaf is gestegen en dat zij ruimte hadden om geld achter de hand te houden. En dat is nodig, want anderzijds zien we de betaaltermijn oplopen. Gemiddeld gezien moesten ondernemers in augustus twee dagen langer wachten op hun geld dan in juli en dus is het fijn als ze voldoende liquide middelen hebben. De gemiddelde betaaltermijn liep het sterkst op in de horeca. Ondernemers in deze sector moesten in augustus ruim vijf dagen langer wachten op betalingen. Ook in de bouwsector is met bijna vier dagen sprake van een sterke toename in de betaaltermijn.
 

Doorsturen  |  Reageer  |  Nieuwsbrief

Reacties

Er zijn nog geen reacties.

Reageren

http://
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de
code te wijzigen.