Ondernemen met de beste ondersteuning

Nieuws

Koffie wordt nog duurder

26 juli 2011 - Koffie, thee en cacao zijn extreem in prijs gestegen. De consument betaald 20,8 procent meer voor koffie dan een jaar geleden. In het inflatierapport mei 2011 verklaart het CBS dat koffie hierdoor grotendeels verantwoordelijk is voor de huidige inflatie.

De slechte oogsten, toename koffieconsumptie en handelsspeculaties zijn de oorzaken van de flinke prijsstijging van koffie.Veel oogsten mislukken momenteel door een verandering in het klimaat. Door extreme droogte of juist te veel regen zijn de voorraaden geslonken. Daarnaast is de koffie koffiesector van mening dat de koffieconsumptie in China de komende drie jaar verdubbelt tot 120.000 ton per jaar. 

Kleine marges
Dirk Jan Pheifer, eigenaar van Eccellente.nl, voorspelt dat de koffie nog duurder gaat worden. "De inkoop is zelf met 30 procent gestegen in een jaar tijd. Het verschil tussen de prijsstijging voor consumenten en die voor de koffiebranderijen wordt nu nog door de sector zelf gedragen. Er wordt momenteel met ontzettend kleine winstmarges gewerkt. Ik verwacht dat producenten, branderijen, winkels en horeca dit niet lang vol kunnen houden." 

Verschil tussen verkoopkanalen

Restaurants en cafe's zijn nog voorzichtig maar volgens de webwinkelier is dit niet nodig: "Zolang de horeca niet op kwaliteit gaan inleveren zal de consument niet minder drinken bij een hogere prijs." In de winkels is er juist een trend gaande van merkenswitch. Voor de dagelijkse boodschappen wordt nu vaker gekozen voor een goedkoper merk koffie. Daarnaast is er op internet een ware prijzenoorlog gaande. "Bij de meeste geringe prijsverhoging gaat de consument opzoek naar een webwinkel waar de prijzen nog niet zijn aangepast. Via vergelijkingssites komen ze bij webshops waar de prijs net een paar centen lager is."

Doorsturen  |  1 reactie  |  Nieuwsbrief

Reacties

Frank

13-04-2023 09:23  |  

Jammer dat koffie steeds duurder wordt. Persoonlijk hou ik erg van mijn kop koffie in de ochtend. Op mijn werk drink ik ook een paar koppen koffie per dag. Ik merk namelijk dat ik extra gefocust ben wanneer ik koffie gedronken heb. Hopelijk zet deze trend van stijgende prijzen niet door.

Reageren

http://
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de
code te wijzigen.