Ondernemen met de beste ondersteuning

Nieuws

Minder faillissementen, behalve in de horeca

31 maart 2011 - Het aantal faillissementen is in het eerste kwartaal van 2011 over de gehele linie gedaald ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar. Enige uitzondering is het aantal bedrijven dat over de kop ging in de horeca. In deze branche is een toename te zien van 28 procent.

De sterkste daling vond het afgelopen kwartaal plaats in de maand maart. Dit blijkt uit onderzoek naar faillissementen in het Nederlandse bedrijfsleven door Dun & Bradstreet. Het totaal aantal faillissementen is in het eerste kwartaal afgenomen met dertien procent ten opzichte van het eerste kwartaal van vorig jaar. In totaal gingen er 1.648 ondernemingen over de kop. De daling is zichtbaar over de gehele linie, kijkend naar provincies en sectoren, op de horeca na. Met name in de maand maart is er een forse daling te zien (-25 procent). In januari was er een afname zichtbaar van twee procent en in februari een afname van negen procent. 

Herstel komt op gang
Jan Willem de Vries, algemeen directeur van Dun & Bradstreet: "Nederland begint zich langzaam maar zeker te herstellen van de economische malaise in de afgelopen jaren. De dalende trend van het aantal faillissementen blijft doorzetten. We zitten nu onder het niveau van 2010 en 2009 en gaan langzaam weer richting het niveau van voor de crisis. De horeca heeft het nog lastig. Het is een sector waar jaarlijks veel bedrijven starten, maar het toch niet redden. Als het economisch slechter gaat wordt er traditioneel minder uitgegeven in de horeca en ook het rookverbod heeft de sector geen goed gedaan. Bovendien is het voornamelijk een seizoensgebonden branche waarvoor de zomer zeer belangrijk is. Als het zomerse weer doorzet kan het goed zijn dat ook de horeca een daling laat zien van het aantal faillissementen." Logistiek en bouw hebben het lang zwaar gehad, maar laten nu ook een flinke daling zien. 

Groningen en Utrecht voorlopers
In de provincies Utrecht (-32 procent) en Groningen (-25 procent) is de afname van het aantal bedrijven dat over de kop ging het grootst. Overijssel (-twee procent), Flevoland (-drie procent) en Friesland (-vier procent) laten slechts een licht herstel zien.

Doorsturen  |  1 reactie  |  Nieuwsbrief

Reacties

Jan

12-04-2021 11:51  |  

Zal de geschiedenis zich herhalen? Is de horeca net hersteld van de vorige crisis, krijgen ze de volgende klap alweer te verwerken. Allemaal erg vervelend! Ik hoop van harte dat de horeca ook deze klap overleeft, maar ik verwacht helaas een grote faillisementsgolf.

Reageren

http://
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de
code te wijzigen.