Ondernemen met de beste ondersteuning

Nieuws

Ondernemer riskeert boete of zelfs gevangenisstraf

22 juli 2011 - Veel ondernemers hebben in de zomer en andere drukke periodes behoefte aan tijdelijk extra personeel. Waar ze zich niet altijd van bewust zijn, is welk risico zij lopen wanneer zij de veiligheid van vakantiewerkers niet kunnen waarborgen.

Zo blijkt uit een onderzoek van de Arbeidsinspectie. Door gebrek aan ervaring lopen vakantiewerkers 25 procent meer risico op een bedrijfsongeval dan reguliere arbeidskrachten. 

Ongelukken, boetes en gevangenisstraffen

Volgens Wilma Frankema van Accon avm kan het verzuimen van het naleven van de regels rond vakantiewerk de ondernemer duur komen te staan. Voor jongeren vanaf dertien tot en met zeventien jaar gelden specifieke regels omtrent beloning en arbeidstijden. In het algemeen geldt: hoe ouder de vakantiewerker is, hoe meer soorten werk hij mag doen. Een belangrijke oorzaak voor ongevallen tijdens het vakantiewerk is dat jongeren meer aandacht hebben voor elkaar dan voor hun werkzaamheden, waardoor een ongeluk in een klein hoekje zit. Bij het overtreden van de regels riskeert de ondernemer een forse boete die, afhankelijk van de omstandigheden, kan oplopen tot 45.000 euro. Ook kan de bedrijfsvoering worden stilgelegd of zelfs een gevangenisstraf worden opgelegd. 

Vakantiekrachtregels

Frankema zet de regels waaraan ondernemers moeten voldoen op een rijtje:
• Zorg voor goede veiligheidsinstructies, afdoende toezicht en de juiste verzekeringen. • Inventariseer alle gevaren op het gebied van veiligheid, gezondheid en welzijn.
• Leg alle afspraken met de vakantiewerkers schriftelijk vast. Veel ondernemers realiseren zich niet dat de vakantiewerker, of dit nu een jongere of een oudere is, gelijkwaardig is aan een gewone werknemer, met alle juridische rechten en plichten die daarbij horen.
• Zorg voor naleving van de arbeidstijdenwetgeving.
• Zorg voor goede administratie van de identificatiegegevens.

Doorsturen  |  Reageer  |  Nieuwsbrief

Reacties

Er zijn nog geen reacties.

Reageren

http://
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de
code te wijzigen.