Ondernemen met de beste ondersteuning

Nieuws

Alle hefbruggen keuren meest veilige optie

28 december 2010 - Het gisteren door de Arbeidsinspectie uitgebrachte rapport 'Garages in beeld' geeft inzicht in de veiligheid van personeel bij 1.060 werkplaatsen en garages in Nederland. Hieruit bleek dat van de geconstateerde overtredingen er zo'n 38 procent samenhingen met hefbruggen.

RAI Vereniging afdeling Autovak heeft in 2007 het RAI Vereniging keurmerk Hefbruggen geïntroduceerd. Aan dit keurmerk nemen op dit moment 33 bedrijven deel die volgens de Europese norm EN NEN 1493 keuren. Dit keurmerk is ontstaan om de kwaliteit en veiligheid van hefsystemen in Nederland te verhogen. 

Jaarlijkse controle
Het jaarlijks (laten) controleren en onderhouden van hefbruggen is volgens de Arbo-wet verplicht en dient ook opgenomen te worden in de RIE (Risico Inventarisatie en Evaluatie) van het betrokken bedrijf. Hefbruggen worden vaak zwaar belast en intensief gebruikt en zijn daardoor onderhevig aan slijtage. Een defect kan leiden tot een zeer onveilige werksituatie. 

Verplichting
De verplichting van onderhouden en keuren geldt voor alle hefsystemen binnen een bedrijf. Buiten de verplichte keuring vanuit de Arbodienst, eist de Rijksdienst voor het Wegverkeer (RDW) dat een bedrijf dat autokeuringen uitvoert, deze keuring verricht op een hefbrug die is gekeurd door één van de door de RDW erkende keurmerken. RAI Vereniging Keurmerk Hefbruggen is daar één van. Minimaal één keer per jaar dient een hefbrug te worden gekeurd. RAI Vereniging is op dit moment in gesprek met andere brancheorganisaties om het onderhouden en keuren van hefsystemen op te nemen in de branche arbo catalogi.

Doorsturen  |  Reageer  |  Nieuwsbrief

Reacties

Er zijn nog geen reacties.

Reageren

http://
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de
code te wijzigen.