Ondernemen met de beste ondersteuning

Nieuws

MKB zet meer af in 2011

20 juli 2011 - Door groei van de wereldhandel, maar ook door een aantrekkende binnenlandse vraag, zal de afzet van het MKB in 2011 met 2,75 procent toenemen. Het herstel in het MKB treedt hiermee belangrijk later in dan bij het grootbedrijf.

In 2011 zal de groei in het grootbedrijf met 3,25 procent nog fractioneel groter zijn dan die in het MKB. De afzwakking van de buitenlandse afzetgroei is hier debet aan. Vooral in de tweede helft van 2011 zal de wereldhandelsgroei bescheidener zijn. Ook de groei in Europa zal dan beperkter van omvang zijn onder invloed van overheidsbezuinigingen. 

Vooral groei in industrie en groothandel
Niet alleen de industrie zal van de exportgroei profiteren, ook de groothandel heeft hier veel voordeel van. Hier draagt ook de sterk aantrekkende wederuitvoer aan bij. Dit betreft veelal producten die in Azië worden gemaakt. Ook de transportsector kan sterk profiteren van de aantrekkende wereldhandel. Doordat de transportsector ook sterk afhankelijk is van de ontwikkelingen in de bouwsector, remt een negatieve ontwikkeling daarin de groei in de transportsector in belangrijke mate. Aan de forse krimp in de bouw komt in 2011 een einde. De detailhandel en horeca zullen in 2011 iets kunnen groeien. De groei zal wel bescheiden van omvang zijn, doordat de consument door de afnemende koopkracht nog wel terughoudend zal zijn. 

In MKB toename werkgelegenheid en aantal zelfstandigen
Voor 2011 wordt, bij een voortzettend economisch herstel, weer een beperkt herstel van de werkgelegenheid voorzien. De werkgelegenheid in het MKB zal toenemen met ruim 21.000 arbeidsplaatsen. De groei bestaat uit 9.000 zelfstandigen en ruim 12.000 werknemers. Ook in 2012 zal de werkgelegenheid bij een verdere economische groei toenemen. In 2011 zal in vrijwel alle sectoren weer een bescheiden groei zijn, uitgezonderd in de industrie en de bouw. De industrie ondervindt de internationale concurrentie in alle hevigheid en moet daarom uit kostenoverwegingen haar personeelsbestand aanpassen. De bouwproductie staat nog altijd sterk onder druk.
Uitgebreidere informatie over ontwikkeling van de afzet, winsten en werkgelegenheid vindt u hier.

Doorsturen  |  Reageer  |  Nieuwsbrief

Reacties

Er zijn nog geen reacties.

Reageren

http://
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de
code te wijzigen.