Ondernemen met de beste ondersteuning

Nieuws

Vertrouwen ondernemers daalt door politieke onrust en natuurgeweld

11 juli 2011 - Het aanvankelijk herstellende economisch optimisme onder ondernemers heeft in het tweede kwartaal van 2011 een deuk opgelopen. Het positieve sentiment daalde wereldwijd gemiddeld drie procentpunten naar 31 procent als gevolg van natuurgeweld (aardbevingen, overstromingen), politieke onrust en economische instabiliteit.

Dit blijkt uit het International Business Report (IBR 2011) van Grant Thornton. Met de voortdurende schuldencrisis in de eurozone zijn de economische vooruitzichten zorgelijk te noemen. Het rumoerige tweede kwartaal van 2011 heeft het vertrouwen bij ondernemers doen dalen en daarmee de stevigheid van het herstel van de wereldeconomie ter discussie gesteld. Het optimisme onder Nederlandse mkb-ondernemers over de economische vooruitzichten is in de maanden april-mei-juni tegen de trend in stabiel gebleven: een daling van slechts een procentpunt naar 34 procent, gelijk aan het EU-gemiddelde. 

Interessante ontwikkelingen
De ontwikkelingen in de Europese Unie zijn op zijn zachtst gezegd interessant te noemen. EU-landen als Griekenland en Spanje bungelen – zoals eigenlijk al verwacht – onderaan. Daarnaast duikelde in het Verenigd Koninkrijk het vertrouwen omlaag met veertien procentpunten naar -een procent. Frank Ponsioen, business leader mkb bij Grant Thornton: "Europa’s grootste economie, Duitsland, blijft onverminderd positief: de balans geeft 75 procent aan. Het optimisme in de andere grote economie van Europa, Frankrijk, steeg maar liefst met 30 procentpunten naar 49 procent. Nederland pikt hier als doorvoerland natuurlijk een graantje van mee." Wat betreft werkgelegenheid (-24 procent) en salarisverhoging (88 procent) maakt Nederland nogal een spagaat. Waar de werkgelegenheid bij het mkb in het tweede kwartaal sterk afnam, blijven de salarissen grotendeels op hetzelfde niveau of hoger. Ponsioen: "Salarisverlaging blijft klaarblijkelijk een vrij onbekend verschijnsel in ons land. Wat betreft geschoold personeel hebben we een relatief krappe arbeidsmarkt, dat kan meespelen. En we leggen de salarisontwikkeling vaak in cao’s voor meerdere jaren vast. Direct of indirect voelen we natuurlijk wel de kabinetsbezuinigingen in onze portemonnee." 

Ook buiten Europa daalt het vertrouwen

De BRIC-landen, de grote opkomende economieën, daalden gemiddeld dertien procentpunten. Waar India met 88 procent stabiel bleef, en daarmee zelfs koploper in de wereldranglijst is geworden, nam het vertrouwen van mkb’ers in Brazilië (-24 procentpunten), Rusland (-vier procentpunten) en China (-vijftien procentpunten) zeer duidelijk af. Naast Brazilië waren andere Latijns-Amerikaanse ondernemers een stuk minder positief over de economie: gemiddeld vijftien procentpunten minder voor de hele regio. Ponsioen legt uit: "In Latijns-Amerika speelt vooral de angst voor stijgende inflatie een rol. De inflatie ligt in landen als Brazilië en Argentinië op respectievelijk zo’n zes en tienprocent. Met de krappe arbeidsmarkten aldaar is het bovendien moeilijk om lonen laag te houden. De stijgende inflatie kan tot een oververhitte economie leiden. Ter vergelijking: het inflatieniveau in Nederland ligt ruim onder de 2,5 procent." De Verenigde Staten, ’s werelds grootste economie, bleef stabiel in sentiment: 41 procent, waar het een kwartaal eerder op 42 procent uitkwam op de optimisme-/pessimismebalans.

Doorsturen  |  Reageer  |  Nieuwsbrief

Reacties

Er zijn nog geen reacties.

Reageren

http://
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de
code te wijzigen.