Ondernemen met de beste ondersteuning

Nieuws

Landelijke vertrouwenslijn afpersing geopend

2 juli 2011 - Vrijdag opende Staatssecretaris Fred Teeven van Veiligheid en Justitie de landelijke vertrouwenslijn afpersing. Via 06 - 22 96 27 71 kunnen ondernemers die slachtoffer zijn van afpersing anoniem hun verhaal kwijt. Het uiteindelijke doel is de slachtoffers ertoe te bewegen naar buiten te treden, zodat de afpersing beëindigd kan worden.

Als de ondernemer later besluit toch aangifte te doen, biedt de vertrouwenspersoon ondersteuning en draagt zo nodig zorg voor de contacten met de politie. Dit meldt Blik op Nieuws

Repressailles

Uit onderzoek blijkt dat 0,14 tot 1,0 procent van de bedrijven jaarlijks slachtoffer is van afpersing. Toch komen er maar 80 aangiftes per jaar binnen. Angst voor represailles, imagoschade en andere bedrijfseconomische motieven, gevoelens van schaamte en onmacht, gebrek aan vertrouwen in de politie zijn enkele redenen waarom de aangiftebereid zo laag is. 

Laagdrempelig
Om afpersing aan te kunnen pakken is het van belang dat slachtoffers naar buiten durven te treden, zodat uiteindelijk politie en justitie zicht krijgen op het delict, kunnen ingrijpen en het slachtoffer goede ondersteuning kunnen bieden. Een vergelijkbare lijn draait sinds enige jaren in de regio Limburg en blijkt laagdrempelig voor ondernemers die slachtoffer zijn van criminaliteit. De vertrouwenspersonen zijn niet in dienst van politie of justitie, waardoor de drempel voor slachtoffers om hun verhaal te doen lager is. De landelijke vertrouwenslijn zal een half jaar bij wijze van proef draaien om de effecten te bepalen. 

Aanpak afpersing

De vertrouwenslijn is een van de maatregelen uit de ‘Programmatische aanpak afpersing’, waarin politie, justitie, de stichting Meld Misdaad Anoniem, VNO-NCW/MKB-Nederland en Koninklijke Horeca Nederland samenwerken om afpersing beter te bestrijden. Andere maatregelen in dit programmaplan zijn het vergroten van de kennis en weerbaarheid bij bedrijven; het vergroten van de meldings- en aangiftebereidheid en de professionalisering van de aanpak door de politie.


Bron: Blik op Nieuws Doorsturen  |  Reageer  |  Nieuwsbrief

Reacties

Er zijn nog geen reacties.

Reageren

http://
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de
code te wijzigen.