Ondernemen met de beste ondersteuning

Nieuws

Steeds minder faillissementen in 2011 en 2012

17 juni 2011 - Na recordstijgingen in de afgelopen twee jaar, is het aantal faillissementen in 2010 wereldwijd gedaald met vijf procent. De daling zet zich in 2011 in een gematigd tempo voort, maar er zijn grote verschillen tussen landen zichtbaar. Naar verwachting blijft het aantal faillissementen tot 2012 boven het niveau van voor de crisis.

Dat blijkt uit de Global Insolvencies Index van Euler Hermes. In Nederland is het aantal faillissementen in 2010 gedaald met tien procent. Naar verwachting dalen de faillissementen in 2011 met vier procent en in 2012 met zeven procent. 

Europa minder positief

Voor Europa was 2010 een minder positief jaar dan voor de rest van de wereld. Het aantal faillissementen bleef stijgen in Zuid-Europa, onder meer in Griekenland, Italië en Portugal. Spanje is in het zuiden een uitzondering met een daling van vijf procent, dit komt echter na een vervijfvoudiging in de afgelopen drie jaar. Er is een verbetering te zien in Oost-Europa, waaronder Hongarije, Polen, Tsjechië, Rusland en Slowakije, en een aantal andere landen als België, Denemarken, Ierland, Luxemburg en Zwitserland. In Frankrijk en Duitsland was de verbetering met een daling van twee procent bescheiden. Het herstel uitte zich vooral in Finland, Noorwegen, Nederland en het Verenigd Koninkrijk. Desondanks compenseert dit de sterke groei van het aantal faillissementen in de afgelopen jaren niet. 

Azië en Amerika leiden de verbetering

Na een stijging van het aantal faillissementen met 64 procent tussen 2007 en 2009, daalden deze met vijf procent in 2010. Walter Toemen, directeur Risk bij Euler Hermes: "De dalende trend in faillissementen is onder meer het gevolg van maatregelen van zowel organisaties zelf als overheden. Het laat echter vooral het algemene herstel van de wereldeconomie zien." Het wereldwijde BBP groeide in 2010 met vier procent, na een terugval in 2009 van twee procent. Dat is het gevolg van het aanvullen van de voorraden en het herstel van de internationale handel. De handel groeide in volume met vijftien procent in 2010, na een daling van dertien procent in 2009.  Het aantal faillissementen is in meer dan de helft van de landen gedaald die Euler Hermes onderzoekt. Pacifisch Azië en Amerika lieten de sterkste daling in het aantal faillissementen zien met achtereenvolgens twaalf procent en acht procent na twee jaar van sterke stijgingen. 

Drie risico’s
Ondanks het herstel van de wereldeconomie en de daling van het aantal faillissementen, zijn er een drietal risico’s voor met name geïndustrialiseerde landen waar veel organisaties slechts een gedeelte van hun vroegere marge hebben hersteld:
1. Trage groei van de wereldeconomie, met name in Europa. Naar verwachting daalt de groei van de wereldeconomie naar ongeveer drie procent in 2011 en 2012.
2. Stijgende productiekosten zoals grondstoffen en loonkosten.
3. Financiële krapte, welke voor bepaalde landen in combinatie met de wisselkoers een verlies van concurrentievermogen betekent. 

Geen compensatie
De wereldwijde daling van het aantal faillissementen zet zich in 2011 en 2012 gematigd voort met achtereenvolgens zeven procent en vijf procent. Bepaalde uitzonderingen als Griekenland, Portugal en Japan daargelaten. "De daling van het aantal faillissementen van 2010 tot 2012 zal echter niet groot genoeg zijn om de recordstijgingen in 2008 en 2009 te compenseren. Het niveau van de faillissementen zal in 2012 in veel landen dus nog steeds hoger zijn dan in 2007," aldus Toemen.

Doorsturen  |  Reageer  |  Nieuwsbrief

Reacties

Er zijn nog geen reacties.

Reageren

http://
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de
code te wijzigen.