Ondernemen met de beste ondersteuning

Nieuws

Drie manieren waarop digitalisering de bouwsector duurzamer maakt

29 november 2019 - De stikstofcrisis is voor veel bouwbedrijven een wake-up call; de sector wil en moet nu echt duurzame stappen gaan zetten. "Te lang hebben we verduurzaming met de mond beleden," verduidelijkte een woordvoerder van brancheorganisatie Bouwend Nederland onlangs in NRC. In de crisis was er te weinig geld, daarna was het te druk, zo luidde de beredenering.

Nu de sector de noodzaak van verduurzaming inziet, gaan steeds meer bouwbedrijven op zoek naar mogelijkheden om efficiënter en milieuvriendelijker te werken. Organisaties denken daarbij nog niet direct aan de digitalisering van bedrijfsprocessen. Onterecht, betoogt oprichter Sander Jongsma van bouw7 (onderdeel van softwarebedrijf Exact) want de adoptie van nieuwe technologie kan een cruciale rol spelen in het verduurzamingsproces. Jongsma illustreert dat aan de hand van drie voorbeelden:

1. Papierloos werken
Of het nu gaat om uren-, materiaal-, en afvalregistratie, het bijhouden van de planning of het versturen van offertes en facturen, projectadministratie wordt in de bouw nog grotendeels op papier uitgewerkt. Dit is onnodig milieubelastend en bovendien geen efficiënte manier van werken: papierloos bouwen en administreren zorgen er bijvoorbeeld voor dat data te allen tijde online toegankelijk is. Daardoor beschikt iedereen op kantoor en op de bouwplaats altijd over dezelfde actuele informatie.

2. Lagere faalkosten
Bouwers werken met vele onderaannemers die communiceren in losse silo’s. Daarnaast is de tijdsdruk ook nog eens hoog. Fouten in planning en werkvoorbereiding zijn zo gemaakt. De kans op miscommunicatie en faalkosten zijn dus hoog en vertalen zich vaak in een verspilling van bouwmateriaal. Ook neemt hierdoor de duur van een bouwproject toe, wat automatisch resulteert in meer uitstoot op de werkplek en van het werkverkeer. Volgens onderzoek van ABN AMRO liggen de faalkosten in de bouwsector op minimaal vijf procent. Dit komt onder meer omdat er op de bouwplaats wordt gewerkt met tekeningen waarop afgestemde wijzigingen nog niet zijn doorgevoerd. Door digitalisering werkt personeel altijd met volledige, actuele en correcte data.

3. Circulair bouwen
Duurzaam bouwen betekent ook circulair bouwen. Dit houdt in dat alle producten, materialen en grondstoffen telkens worden hergebruikt. Dit kan door bepaalde onderdelen van een woning fabrieksmatig te produceren of met 3D-printing nieuwe bouwmaterialen uit gerecyclede grondstoffen te ontwikkelen. Om deze methodes betaalbaar en schaalbaar te maken, moet een bouwbedrijf processen digitaliseren en slimme technologie inzetten.

Voordelen digitalisering
De voordelen van digitalisering liggen niet enkel op het vlak van duurzaamheid; technologische innovatie leidt ook tot efficiëntere processen en uiteindelijke hogere winstmarges. Toch komt de digitale transformatie in de bouwsector volgens Jongsma van bouw7 maar mondjesmaat op gang. Volgens hem hebben veel bedrijven nog geen digitale strategie uitgestippeld. Het is dus zaak dat bouwbedrijven hier op tijd mee beginnen om in de toekomst een rol van betekenis te spelen. "Op dit moment wordt er simpelweg nog niet genoeg geïnvesteerd in de digitale mogelijkheden van de toekomst. Opvallend, want andere sectoren zetten vol in op technologische innovaties. Wel verwacht ik dat de bouwsector mede door de stikstofproblematiek en woningcrisis snel zal volgen. De meeste bedrijven zien nu in dat ze moeten innoveren om relevant te blijven."
 
 

Doorsturen  |  Reageer  |  Nieuwsbrief

Reacties

Er zijn nog geen reacties.

Reageren

http://
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de
code te wijzigen.