Ondernemen met de beste ondersteuning

Nieuws

Gemeentes omarmen slimme technologie, maar robotambtenaar brug te ver

Accepteren Nederlanders kunstmatige intelligentie?

Gemeentes omarmen slimme technologie, maar robotambtenaar brug te ver

8 maart 2019 - Nederlandse gemeentes worden steeds slimmer; de Smart City met zijn vergaande digitalisering is in opkomst. Maar hoe reageren burgers hierop? Nederlanders staan meer open voor een innovatieve ontwikkeling, zoals KI, wanneer deze geen directe invloed op hen heeft.

Als er wel directe invloed op de burger is, heeft hij voor een minder innovatieve ontwikkeling, zoals volledige automatisering, juist meer koudwatervrees. Dit blijkt uit onderzoek door PanelWizard in opdracht van TJIP, The Platform Engineers. 
Het onderzoek is uitgevoerd onder 1.000 Nederlanders (achttien jaar en ouder). Het bedrijf wilde weten in hoeverre Nederlanders volledige automatisering en digitalisering door middel van zelflerende computers, of wel Kunstmatige Intelligentie (KI), accepteren in hun gemeente en in welke mate gemeentes al smart cities zijn. Steeds meer gemeentes nemen de eerste stappen met K, want KI kan hen enorm helpen om betere beslissingen te maken.
 
Directe versus indirecte invloed
TJIP keek onder andere naar het volledig automatiseren van vergunningaanvragen. De meeste ondervraagden (60 procent) geloven dat het volledig automatiseren van vergunningsaanvragen (bijvoorbeeld voor de kap van een boom in de achtertuin) veel geld en tijd kan besparen. Nederlanders blijken echter ook te verwachten dat het volledig automatiseren van vergunningsaanvragen problemen oplevert zodra een aanvraag ook maar iets afwijkt van een standaard aanvraag (69 procent). De voorkeur voor een ambtenaar om persoonlijk beslissingen over vergunningaanvragen te nemen blijft dan ook bestaan (51 procent). Twee vijfde van de Nederlanders (39 procent) vindt het volledig automatiseren hiervan een goed idee.
Er werd ook gevraagd hoe Nederlanders er tegenover staan als hun gemeente zelflerende computers gebruikt om het gedrag van inwoners te veranderen. Ruim een derde staat hier in enige mate positief tegenover (35 procent; 26 procent is enigszins positief en negen procent is zeer positief).
 
Vertrouwen in goede intenties
"Uit het onderzoek kunt u opmaken dat de meeste Nederlanders wel vertrouwen hebben in de goede intenties van de gemeente. Zo is er bijvoorbeeld relatief weinig negatief sentiment rond beïnvloeding van het gedrag van burgers door zelflerende computers. Wanneer het echter gaat om de uitvoerende capaciteiten die directe invloed op hen hebben, zoals in het voorbeeld van de vergunningen, heeft men minder vertrouwen in ontwikkelingen die ten goede komen aan smart cities. Hier ligt dus nog een uitdaging voor de gemeentes," aldus Dingeman Leijdens, directeur en oprichter van TJIP.
 
 

Doorsturen  |  Reageer  |  Nieuwsbrief

Reacties

Er zijn nog geen reacties.

Reageren

http://
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de
code te wijzigen.