Ondernemen met de beste ondersteuning

Nieuws

WebEDI voor MKB’ers: motor voor groei

Met EDI focust lokale ondernemer zich makkelijk op leveren aan de supermarkt

WebEDI voor MKB’ers: motor voor groei

22 augustus 2019 - Het landschap van leveranciers in supermarkten verandert snel. Veel nieuwe en kleine leveranciers willen hun product in de winkelrekken krijgen bij de diverse retailers. Consumenten kiezen steeds vaker voor lokale producten. Telers en andere producenten uit de streek leveren om die reden vaker producten via de retailer.

De retailer wil op zijn beurt graag een zo breed mogelijk assortiment aanbieden. Fred van der Heide, VP Product Strategy bij Descartes, vertelt welke rol EDI hierin heeft.
Om een product snel in de winkelrekken te krijgen is een soepel proces rondom bestellen, leveren en betalen noodzakelijk. Al jarenlang wordt dit order-to-cash proces ondersteund met EDI-communicatie. "Het veranderende landschap in de retail geeft aan twee kanten spanning", vertelt Van der Heide. "Enerzijds bij de retailers. Zij hebben niet alleen te maken met veel verschillende leveranciers, maar ook met veel wisselende kleinere leveranciers. Om die reden willen ze zo veel mogelijk automatiseren met EDI en verplichten hun leveranciers om hieraan te voldoen. Anderzijds zien veel kleinere leveranciers EDI als een duur en vooral ingewikkeld noodzakelijk kwaad."

Eén standaard voor EDI
"MKB’ers staan veelal negatief tegenover EDI. Zij hebben vaak geen beschikking over technische kennis en geen tijd of personeel om dit te regelen. Ook denken zij dat implementatie veel tijd en geld kos," aldus Van der Heide. In de Nederlandse markt wordt EDI volgens een strak stramien afgedwongen door de grotere ketens zoals Albert Heijn, Jumbo en Makro. Dit heeft ook voordelen, legt Van der Heide uit. "Door met één standaard te werken, is er niet alleen voor de retailer een voordeel te behalen, maar kunnen ook leveranciers gemakkelijker leveren aan diverse retailers."

WebEDI voor MKB’ers
"
WebEDI is de ideale oplossing voor MKB’ers die weinig personeel of weinig kennis in huis hebben. Het is breed toepasbaar en biedt ook hen veel voordelen." Van der Heide ligt er een aantal toe:
 
 • Geen implementatie nodig
  Implementeren van EDI hoeft niet langer een ingewikkeld, langdurig proces te zijn. Een WebEDI-oplossing heeft namelijk geen implementatie nodig.
 • Geen technische kennis nodig
  Het is niet nodig om extra personeel in te huren of diepgaande IT-kennis te hebben om met WebEDI aan de slag te gaan. Hierdoor kunnen leveranciers zich focussen op waar het echt om draait: het product.
 • Zaken doen over de grens
Een WebEDI-oplossing maakt zaken doen over de grens een stuk makkelijker. Leveranciers kunnen met één systeem niet alleen in Nederland leveren, maar bijvoorbeeld ook in België.
 
 • Tijdsbesparing
  WebEDI maakt efficiënter werken mogelijk. Informatie hoeft niet langer overgetypt te worden: de velden vanuit de order worden automatisch ingevuld in de pakbon en factuur. Ook een SSCC-label voor verzending kan meteen vanuit de oplossing worden geprint.
 • Motor voor groei
  WebEDI maakt het makkelijker om uit te breiden naar andere retailers zonder extra kosten. Daarnaast is het eenvoudiger om grotere hoeveelheden orders foutloos te verwerken. Dit maakt het voor kleinere leveranciers eenvoudiger om te groeien en maakt ze daarmee beter voorbereid op de toekomst.
 
"Met WebEDI is het voor MKB’ers niet langer nodig om EDI te zien als een noodzakelijke kwaad," legt Van der Heide uit. "Het biedt ze juist verschillende voordelen en bovenal de mogelijkheid om te groeien. Hierdoor kan een lokale ondernemer zich gewoon focussen op het verkopen van zijn product in de supermarkt, zonder dat hij hiervoor met allerlei ingewikkelde systemen moet werken. Kortom, EDI helpt echt iedereen in de retailsector."
 

Doorsturen  |  Reageer  |  Nieuwsbrief

Reacties

Er zijn nog geen reacties.

Reageren

http://
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de
code te wijzigen.