Ondernemen met de beste ondersteuning

Nieuws

Startende ondernemer: is de btw-aangifte al vakantieklaar?

Belastingdienst geeft startende ondernemers zes tips voor de btw-aangifte

Startende ondernemer: is de btw-aangifte al vakantieklaar?

15 juli 2019 - De zomervakantie is in een deel van Nederland officieel gestart. Ook veel startende ondernemers gaan er binnenkort tussenuit. Voor hen is het belangrijk om naast alle vakantievoorbereidingen ook te zorgen dat zij uiterlijk woensdag 31 juli de btw-aangifte en -betaling over het tweede kwartaal indienen.

De Belastingdienst maakt dit voor startende ondernemers eenvoudig via het nieuwe ondernemersportaal ‘Mijn Belastingdienst Zakelijk’, waarop zij inloggen met DigiD of eHerkenning. Voor alle startende ondernemers met vragen over de btw-aangifte, geeft de Belastingdienst tips voor een goede en tijdige btw-aangifte en -betaling.
 
Meer startende ondernemers 
In het eerste halfjaar van 2019 registreerde de Kamer van Koophandel 118.103 startende ondernemers, elf procent meer dan in het eerste halfjaar van 2018. Veel startende ondernemers blijken vragen te hebben voor de Belastingdienst over het doen van btw-aangifte: "Wanneer moeten de aangifte en betaling worden opgestuurd? Moet u ieder kwartaal btw-aangifte doen, óók als u geen omzet hebt gedraaid? En wat hebt u nodig om btw-aangifte te doen?" Voor deze en andere startersvragen heeft de Belastingdienst het platform belastingdienst.nl/starters.
  
Tips voor de btw-aangifte en -betaling

Met de deadline voor de btw-aangifte over het tweede kwartaal in aantocht (31 juli), geeft de Belastingdienst startende ondernemers zes aandachtspunten die helpen bij een goede voorbereiding en het doen van de daadwerkelijke aangifte.
 
1. Noteer de deadlines voor de btw-aangifte.
Zet de data voor de btw-aangifte en -betalingen als geheugensteuntje in uw agenda. Stel twee weken voor iedere deadline een herinnering in, dan houdt u de data altijd op uw netvlies en voorkomt u een verzuimboete. De deadlines voor de kwartaalaangiften zijn: 31 juli, 31 oktober, 31 januari en 30 april.
 
2. Gebruik het nieuwe ondernemersportaal ‘Mijn Belastingdienst Zakelijk’ op belastingdienst.nl en log in met DigiD (eenmanszaak) of eHerkenning.
Voor het gebruik van Mijn Belastingdienst Zakelijk hoeft u niets extra’s te regelen. Het oude portaal blijft in ieder geval dit jaar nog bestaan.
 
3. Zorg voor een goede administratie en houd deze wekelijks bij.

Met een goede administratie is het doen van de btw-aangifte makkelijker en bent u sneller klaar. Een goede administratie begint bij een goed, liefst online, boekhoudpakket dat past bij uw onderneming.
 
4. Doe altijd aangifte, ook als u een keer geen btw hoeft af te dragen of terugkrijgt.
Hebt u een kwartaal geen omzet gedraaid? Ook dán moet u btw-aangifte doen. U geeft dan via de btw-aangifte door dat u niets hebt aan te geven.
 
5. Lage omzet? Check dan of de nieuwe kleineondernemersregeling iets voor u is.
Ondernemers met een jaaromzet onder de € 20.000 kunnen vanaf 1 januari 2020 gebruikmaken van de nieuwe kleineondernemersregeling (KOR). U wordt dan vrijgesteld voor de btw en hoeft dan geen btw-aangifte te doen. Lees meer op belastingdienst.nl/kor.
 
6. Geef correcties door.

Bent u vorig kwartaal een factuur vergeten mee te nemen in de btw-aangifte? Of hebt u al btw-aangifte gedaan maar bent u toch nog iets vergeten aan te geven? Geen probleem. U kunt correcties tot maximaal € 1.000 meenemen in de volgende btw-aangifte. Bij een hoger bedrag kunt u een correctie doorgeven via het online formulier op Mijn Belastingdienst Zakelijk.
 
Onlangs bij de KvK aangemeld?

Hebt u zich onlangs als ondernemer aangemeld bij de KvK? Dan kan het zijn dat er nog geen btw-aangifte in het portaal voor u  klaarstaat. U ontvangt dan uw eerste btw-aangifte van de Belastingdienst op papier.
 

Doorsturen  |  Reageer  |  Nieuwsbrief

Reacties

Er zijn nog geen reacties.

Reageren

http://
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de
code te wijzigen.