Ondernemen met de beste ondersteuning

Nieuws

Het belang van de juiste bureaustoelen voor u en uw medewerkers

Niet-ergonomisch meubilair schaadt het welzijn

Het belang van de juiste bureaustoelen voor u en uw medewerkers

12 juli 2019 - Fitte personen presteren beter dan een persoon met fysieke of mentale klachten. Niet alleen als het uzelf betreft, maar ook uw medewerkers. Het gebruik van niet-ergonomisch kantoormeubilair, zoals een vergader- of bureaustoel, kan het welzijn van het uzelf of personeel schaden.

Het spreekt voor zich dat een persoon van onder- of bovengemiddelde lengte van een bureaustoel gebruik moet kunnen maken die bij deze lengte past. Mark van der Sloot van BureaustoelExpert vertelt meer over het belang van de juiste bureaustoel voor u en uw medewerkers.
 
Niet alleen kijken naar uiterlijk, maar juist nog meer naar functionaliteit
Van der Sloot: "U zult zonder twijfel veel aandacht hebben besteed aan het uitkiezen van uw kantoormeubilair. De kans is groot dat u het gebruik van bepaalde kleuren heeft overwogen. Maar naast het uiterlijk is de functionaliteit eigenlijk nog veel belangrijker. Hierbij moet u denken aan het comfort van het meubilair. Sommige delen van dit meubilair, zoals een bureaustoel, gebruiken we immers meerdere uren per dag."
 
Fysieke klachten door een niet-ergonomisch ontwerp
De afgelopen twintig jaar is veel onderzoek gedaan naar de impact van hoe we werken op ons lichaam. Van der Sloot: "Uit deze stroom onderzoeken is onder andere gebleken dat er diverse gezondheidsvoordelen gerealiseerd kunnen worden wanneer we minimaal tien procent van de dag staand werken. Uit andere onderzoeken bleek dat het gebruik van een bureaustoel die niet ingesteld kan worden op het lichaam van de gebruiker tot gezondheidsklachten kan leiden."
Het gaat volgens hem hierbij om hoofdzakelijk fysieke klachten, zoals gewrichtspijn in de nek en onderrug. Tevens bestaat de kans dat de bloedsomloop belemmerd wordt. "Veel voorkomende fysieke ongemakken ontstaan op dezelfde plek, namelijk op de bureaustoel. De klachten houden in de meeste gevallen echter al dusdanig lang aan dat het voorkomen van verdere klachten te laat is. Dat terwijl deze klachten bijzonder eenvoudig voorkomen hadden kunnen worden."
 
Iedere bureaustoel moet ingesteld kunnen worden
Om dergelijke ongemakken te voorkomen, moet volgens Van der Sloot uitsluitend gebruikt worden gemaakt van bureaustoelen met de NPR-norm. "De bureaustoelen die voor discountprijzen worden verkocht voldoen veelal niet aan deze norm. En dat terwijl deze norm binnen de Europese Unie verplicht is. Een goede bureaustoel moet compleet ingesteld kunnen worden op basis van de fysieke kenmerken van de gebruiker. Zo moeten bureaustoelen voorzien zijn van verstelbare rugleuningen, armleuningen en zithoogte. Bureaustoelen zouden juist een van de laatste onderdelen zijn waar bedrijven op moeten bezuinigen."
Houdt u zich als ondernemer liever met andere zaken bezig dan met ergonomisch kantoormeubilair? Begrijpelijk, maar onthoud wel dat fysieke klachten bij uzelf of een medewerker veel duurder kan zijn dan investeren in een kwalitatieve en ergonomische bureaustoel.
 
 
 

Doorsturen  |  1 reactie  |  Nieuwsbrief

Reacties

peter de zzp-boekhou...

12-07-2019 10:00  |  

Een goede bureaustoel is heel belangrijk voor iemand die veel uren maakt achter de pc, net zoals de hoogte van het bureau belangrijk is en de afstand tot en de hoogte van de pc.

Goed armsteun en lendesteun ontlast je spieren. Daarnaast dien je om het uur even te bewegen, zet desnoods een wekker en ga even koffie/thee halen.

Ook de werkgever dient dit belang te zien. Het kan ziektekosten verminderen, het is zaak hier pro-actief mee om te gaan.

Er zijn goede bureaustoelen bij de dealer voor 1000 euro of meer, maar op internet wordt ook gestunt met bureaustoelen uit Duitsland, die zijn ook redelijk goed en veel goedkoper.

Reageren

http://
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de
code te wijzigen.