Ondernemen met de beste ondersteuning

Nieuws

Werkstijl zzp’er werkt ergonomische klachten in de hand

29 juni 2015 - Uit onderzoek van Noties in opdracht van Fellowes blijkt dat meer dan de helft (56 procent) van de groeiende groep zzp’ers in Nederland last heeft van nekpijn. Zij hebben hier vaker last van dan hun collega’s in loondienst.

Ook schouderpijn is een veelgehoorde ergonomische klacht bij deze eenpitters (44 procent).
Eind 2014 telde het CBS bijna 880.000 zzp'ers in ons land en dit aantal neemt alleen maar toe door de flexibilisering van de arbeidsmarkt. Deze groep, zo blijkt uit het onderzoek, werkt in tegenstelling tot medewerkers in loondienst vaker op verschillende werkplekken, zoals onderweg of in openbare gelegenheden. Deze werkstijl verhoogt volgens Fellowes de noodzaak voor ergonomische oplossingen, want een op de persoonlijke behoeften afgestelde werkplek is belangrijk om fysieke klachten door een verkeerde werkhouding te voorkomen.

Ergonomische klachten en verschillende werkplekken
Zzp’ers geven aan meer last te hebben van ergonomische klachten als ze op hun vaste thuiswerkplek (44 procent) en hun thuiswerkplek die ze delen met gezinsleden of huisgenoten (22 procent) werken dan medewerkers in loondienst die hier respectievelijk voor 35 en vijftien procent last van hebben. Ook hebben zelfstandigen veel last van deze klachten als ze onderweg (twintig procent), in openbare gelegenheden (38 procent) of op een ander kantoor van bijvoorbeeld een klant werken (negentien procent). Daarnaast komen deze klachten bij zzp’ers net iets vaker (twintig procent) door stress gerelateerd aan werk. Hun collega’s in loondienst geven voor vijftien procent de schuld aan werkstress. 

Groeiende risicogroep
Hajo Hoekstra, sales en marketing director van Fellowes Benelux: "Hoewel meer verschillende werkplekken, minder repetitie van bewegingen impliceert, hebben zzp’ers toch veel ergonomische klachten. Het zit hem bij zzp’ers meer in de wisselende werkplekken die ergonomisch gezien niet goed zijn uitgerust wat kan resulteren in fysieke klachten. Dergelijke klachten kunnen ervoor zorgen dat de zelfstandige minder productief is en zelfs minder uren kan werken. Het is zijn eigen verantwoordelijkheid om zijn inkomsten niet vanwege gezondheidsredenen in gevaar te brengen. Net zoals voor medewerkers in loondienst geldt voor zzp’ers dus: voorkomen is beter dan genezen. Hierin kunnen ondersteunende ergonomische producten geschikt voor het nomadische bestaan van de zzp’er uitkomst bieden."

Meest gebruikte ergonomische producten
Volgens het onderzoek van Fellowes zijn de laptopstandaard, verstelbare stoel en rugsteun de top drie producten die het meest worden gebruikt door zzp’ers; respectievelijk 27, twintig en zeventien procent. In het onderzoek geeft 65 procent van de ondervraagde zelfstandigen aan dat z’n fysieke klachten gerelateerd aan werk in meer of mindere mate zijn afgenomen door gebruik te maken van ergonomische producten. Zes procent van hen geeft aan dat deze zelfs volledig zijn verdwenen.     

Doorsturen  |  Reageer  |  Nieuwsbrief

Reacties

Er zijn nog geen reacties.

Reageren

http://
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de
code te wijzigen.