Ondernemen met de beste ondersteuning

Nieuws

Tijdgebrek zet druk op gezondheid en productiviteit

'Hustle and grind' cultuur is ongezond

Tijdgebrek zet druk op gezondheid en productiviteit

2 juli 2019 - Hoewel bijna de helft van de MKB-eigenaren in Nederland (49 procent) wekelijks tussen 31 en 40 uur werkt - wat zeer dicht aansluit bij het gemiddelde van alle voltijdse werknemers in de EMEA-regio – melden veel van deze eigenaren dat ze hun taken buiten de normale uren uitvoeren.

In een recent uitgevoerd onderzoek peilde Salesforce naar de belangrijkste factoren die bijdragen tot tijdgerelateerde uitdagingen bij MKB’ers in de EMEA-regio. Slechts een kwart van de Nederlandse respondenten zegt nooit te werken op feestdagen (26 procent), tijdens de jaarlijkse vakantie (25 procent), op religieuze feestdagen (24 procent) en in weekenden (veertien procent).
 
Doorwerken zonder omkijken
Bijna drie vierde (70 procent) van de ondervraagde MKB-eigenaren geeft aan dat de zogenaamde hustle & grind-cultuur van doorwerken zonder omkijken, waarbij werknemers te veel uren overwerken om vooruit te komen in het bedrijf, ongezond is. Maar bijna de helft (47 procent) geeft wel toe dat ook bij hen een dergelijke bedrijfscultuur heerst. Hierbij wijst ook bijna de helft (47 procent) op een gebrek aan tijd als bron voor een negatieve impact op de eigen persoonlijke gezondheid of die van hun medewerkers. Zoveel zelfs dat bij een kwart (26 procent) van de MKB-eigenaren medewerkers (ziekte)verlof namen of het bedrijf verlieten om redenen van geestelijke gezondheid.
"Ik herken de uitkomsten van dit onderzoek maar al te goed," aldus Edwin Schaap, algemeen directeur Payper. "De hustle and grind cultuur bijvoorbeeld is wel herkenbaar met hoe het in het begin van Payper hier ook was. In plaats van sales zijn we ons uiteindelijk gaan richten op de klant en customer journey en hebben daarom ons interne proces en klantenproces verbeterd middels Salesforce waardoor we meer tijd kunnen spenderen aan de belangrijke zaken zoals onze eigen mensen en onze klanten. Door de juiste aandacht aan de medewerkers te besteden kunnen we er voor zorgen dat zij blij zijn en op de juiste plek zitten; dit doet enorm veel voor de efficiëntie en uiteindelijk ook voor onze klanten. Er is weer ruimte om een potje te pingpongen om daarna weer fris aan het werk te kunnen; iets wat we een aantal jaar geleden niet konden bedenken en dit is ook zeker iets waar wij onze klanten in proberen mee te krijgen."
 
Gebrek aan tijd is ongezond
"Wat dit onderzoek duidelijk maakt, is dat tijd - of het gebrek eraan - een heel nadelige invloed heeft op de algemene gezondheid van een bedrijf en zijn werknemers," zegt Eva Heffernan, Country Leader Nederland bij Salesforce. "Alle diensten en acties in een bedrijf - van strategie en planning tot training, productontwikkeling, verkoop, klantenservice, marketing en meer - hangen af van de beschikbare tijd om tijd en middelen op een intelligente en productieve manier in te zetten. Hoe minder tijd eigenaren hebben, hoe minder het waarschijnlijk is dat deze diensten de aandacht krijgen die nodig is voor gezonde en productieve medewerkers."
 
Balans tussen werk en privé
Gevraagd naar de reden voor het opstarten van een eigen bedrijf, geeft twee derde (63 procent) van de MKB-eigenaren aan dat een betere balans tussen werk en privé hen motiveerde. Maar slechts 56 procent gelooft dat ze in hun huidige situatie echt een beter evenwicht hebben gevonden. Het Salesforce-onderzoek toont duidelijk aan dat bedrijven dringend behoefte hebben om (extra) tijd te vinden voor hun dagelijkse bedrijfsactiviteiten. Technologie kan MKB-bedrijven daarbij een manier bieden om dit te doen.
 
Tijdgerelateerde problemen oplossen
Het onderzoek benadrukt verder de gezamenlijke ambitie van MKB-eigenaren om betere en slimmere manieren te vinden om een ​​aantal zeer specifieke tijdgerelateerde problemen op te lossen en aansluitend een breed en beter inzicht in het vermogen van technologie om een duurzame verandering mogelijk te maken. Meer dan de helft (58 procent) is het er bijvoorbeeld over eens dat nieuwe technologieën zoals het Internet of Things (IoT), Artificial Intelligence (AI) en robotautomatisering hun bedrijven tijd zullen besparen, terwijl een vergelijkbaar aantal (57 procent) denkt dat dergelijke nieuwe technologieën hun werknemers al productiever heeft gemaakt in vergelijking met twee jaar geleden.
 
Tijd blijft schaars
"Tijd zal altijd een schaars middel zijn. Het werktempo inherent aan deze hedendaagse zakenwereld zal waarschijnlijk alleen maar toenemen in de nabije toekomst. Wat dit rapport aantoont, is dat technologie een belangrijke, snelle en toegankelijke manier biedt voor kleine bedrijven om de extra minuten en uren te vinden die op de lange termijn echt een verschil zullen maken voor hun bedrijf en medewerkers," besluit Heffernan.
 

Doorsturen  |  Reageer  |  Nieuwsbrief

Reacties

Er zijn nog geen reacties.

Reageren

http://
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de
code te wijzigen.