Ondernemen met de beste ondersteuning

Nieuws

Hoe sluit u een hypotheek af als ZZP’er?

Het is niet onmogelijk een hypotheek te krijgen als ZZP'er

Hoe sluit u een hypotheek af als ZZP’er?

27 juni 2019 - De woningmarkt floreert na de crises alweer een paar jaar. Het herstel is zelfs zo hard gegaan, dat er in bepaalde gebieden alweer een tijdje van krapte gesproken kan worden. Hierdoor, en door het feit dat de hypotheekregels steeds meer worden aangescherpt, is het voor veel mensen moeilijk een woning te kunnen vinden.

Vooral ZZP’ers hebben het idee dat een hypotheek krijgen haast onmogelijk is. Onterecht, vindt Michiel Lensink van hypotheekadviseur Ikbenfrits. Een hypotheekaanvraag door een ZZP’er verloopt inderdaad iets anders dan van iemand in loondienst, maar wordt zeker niet altijd afgewezen.
 
Berekening van uw inkomsten
Volgens  Lensink is het vooral belangrijk dat u zich als ZZP’er zelf goed voorbereid op een hypotheekaanvraag. "Dit begint met het bij elkaar zoeken van uw financiële cijfers. Zorg bijvoorbeeld tenminste voor door een boekhouder goedgekeurde jaarrekeningen over minimaal de afgelopen drie jaar. Omdat u geen constant inkomen hebt zoals iemand in loondienst, worden deze gebruikt om uw inkomsten te berekenen. Meestal wordt voornamelijk gekeken naar de fiscale winst, ook wel winst voor belastingen, of bedrijfsresultaat genoemd."
Hij vult nog aan dat er niet altijd zomaar een gemiddelde wordt berekend over de afgelopen jaren. "Banken willen zekerheid dat u de hypotheeklasten ook in de toekomst zult kunnen blijven betalen. Erg schommelende inkomsten vergroten de kans op betalingsproblemen. Daarom wordt het inkomen van het laatste jaar als uitgangspunt voor de maximale hypotheek genomen, ook al is het gemiddelde hoger."
 
Prognose van toekomstige inkomsten
Lensink vervolgt dat een bank ook wil weten hoe uw financieel gezond iw bedrijf is. "Daarvoor wordt gekeken naar uw balansrekening. Aan de hand van uw solvabiliteit en liquiditeit wordt beoordeeld of u aan verplichtingen kan voldoen."
Als ZZP’er bent u verantwoordelijk voor het bijhouden van een boekhouding. Lensink: "Het kan echter zijn dat u niet bekend bent met bepaalde financiële termen. Laat u hierdoor niet afschrikken. Vaak klinken ze complexer dan ze daadwerkelijk zijn. Door uw boekhouding op orde te hebben en cijfers goed en snel aan te leveren, laat u een betrouwbare indruk achter bij de hypotheekverstrekker."
 
Een hypotheekverstrekker kiezen
Vaak denken mensen dat er bij hun eigen bank een grotere kans is dat een hypotheekaanvraag wordt goedgekeurd. Lensink : "Dit is helaas een mythe. Bij iedere ZZP hypotheek hanteren ze net zoals bij andere hypotheken, dezelfde acceptatievoorwaarden als voor iedereen. De voorwaarden die banken of hypotheekverstrekkers hanteren kunnen erg verschillen. Het kan gaan om de hoogte van de maximale hypotheek, maar ook om het aantal jaren dat u actief moet zijn als ZZP’er. Belangrijk is dus om op zoek te gaan naar de bank met de voor u beste voorwaarden."
Een hypotheekaanvraag is niet zomaar even iets. Maar onthoud ook dat het zeker niet onmogelijk is een hypotheek te kunnen krijgen met een goede voorbereiding en tijdsinvestering, ook als ZZP’er.
 
 

Doorsturen  |  Reageer  |  Nieuwsbrief

Reacties

Er zijn nog geen reacties.

Reageren

http://
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de
code te wijzigen.