Ondernemen met de beste ondersteuning

Nieuws

Helft zzp’ers heeft vertrouwen in het krijgen van een hypotheek

12 december 2018 - Ruim de helft van de zzp’ers in Nederland vertrouwt er op dat ze een hypotheek kunnen krijgen voor het kopen van een nieuwe woning. Daarbij geven veel zzp’ers aan dat ze een grote behoefte hebben aan maatwerk op het gebied van een hypotheek.

Dit blijkt uit onderzoek van Nationale-Nederlanden over woonwensen en woontevredenheid van de Nederlander, dat in oktober is uitgevoerd door DirectResearch. "Er zijn steeds meer mensen met een flexibel inkomen. En die willen natuurlijk ook een huis kunnen kopen. Het is wel belangrijk dat een hypotheek rekening houdt met de specifieke situatie van een ondernemer,"  aldus Monique Sueters, directeur Hypotheken en Consumptief Krediet van Nationale-Nederlanden.
 
Maatwerk belangrijk voor zzp’er
Uit het onderzoek komt naar voren dat, van alle Nederlanders, zzp’ers de grootste vraag hebben naar een hypotheek op maat. Ruim een derde van de zelfstandig ondernemers geeft aan dat het prettig zou zijn als een hypotheekverstrekker meer rekening houdt met hun specifieke situatie. "Ik vind het belangrijk dat ook ZZP'ers of mensen met een tijdelijke contract een hypotheek kunnen krijge," aldus een zelfstandig ondernemer uit het onderzoek. Sueters: "Dat er in de afgelopen jaren meer mogelijkheden voor deze groep zijn gekomen om een hypotheek af te sluiten, is blijkbaar nog niet bij iedereen bekend. Zo kunt u tegenwoordig ook als startende zzp’er in aanmerking komen voor een hypotheek."
 
Woontevredenheid
Veel zzp’ers zijn tevreden over hun huidige woonsituatie. Wel heeft de zzp’er nog steeds een aantal wensen op woongebied. Zo wil 27 procent van de ondervraagde zelfstandig ondernemers de huidige woning energiezuiniger maken met zonnepanelen. Ook een grotere keuken of een garage zou de woontevredenheid verder verhogen.
 
Wonen in een kleine stad erg populair onder zzp’ers
Zelfstandig ondernemers wonen het liefst in een kleine stad (50.000 – 100.000 inwoners). Dit heeft de voorkeur van 35 procent van de ondervraagde zzp’ers. Het wonen in een middelgrote stad staat op de tweede positie (24 procent). Opvallend is dat het wonen in één van de vier grote steden het allerlaagst scoort op de voorkeursmeter. Slechts negenprocent van de zzp’ers heeft dat als wens.
  
Als ondernemer een huis kopen
Als zelfstandige is een huis kopen een hele stap, maar met deze tips ligt uw droomhuis binnen handbereik:
 
Tip 1: U bent niet gebonden aan de eigen bank. Sommige hypotheekverstrekkers zijn aantrekkelijker voor zzp’ers. Vergelijken is erg belangrijk!
 
Tip 2: Bent u nog maar kort zzp’er? Als startende zzp’er kunt u nog geen cijfers aanleveren van de afgelopen drie jaar. Maar ook dan zijn er mogelijkheden om een hypotheek af te sluiten.  Informeer hiernaar bij uw hypotheekadviseur.
 
Tip 3: Zorg voor voldoende eigen geld. Tegenwoordig mag u maximaal 100 procent van de woningwaarde lenen. U hebt dus eigen middelen nodig voor alle bijkomende kosten.
 

Doorsturen  |  Reageer  |  Nieuwsbrief

Reacties

Er zijn nog geen reacties.

Reageren

http://
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de
code te wijzigen.