Ondernemen met de beste ondersteuning

Nieuws

Aantal schades in scheepvaart het laagst van de eeuw

Aantal incidenten blijft hoog

Aantal schades in scheepvaart het laagst van de eeuw

11 juni 2019 - Grote schades in de scheepsvaart zijn nu op hun laagste niveau van deze eeuw en zijn met meer dan 50 procent gedaald, volgens Allianz Global Corporate & Specialty SE’s (AGCS) Safety & Shipping Review 2019. De jaarlijkse studie analyseert gerapporteerde verliezen van schepen zwaarder dan 100 bruto ton (BT).

Terwijl deze sterke daling in totale verliezen bemoedigend is, is er maar een zeer kleine daling in het aantal incidenten (2,698 in 2018) – minder dan 1 procent jaar na jaar. Machinebreuik is de belangrijkste oorzaak, verantwoordelijk voor meer dan een derde van de 26.000+ incidenten in het afgelopen decennium. Het is tevens de duurste oorzaak van schades in de scheepsvaartindustrie, goed voor meer dan een miljard dollar in iets meer dan vijf jaar..
"Het huidige laagte record in schades werd zeker beïnvloed door gelukkige omstandigheden in 2018, maar het onderstreept ook het hoogtepunt van de verbetering van de veiligheid op de lange termijn in de wereldwijde scheepvaartindustrie," zegt Baptiste Ossena, Global Product Leader Hull & Marine Liabilities, AGCS. " Verbeterde ontwerpen van schepen, groeiende technologie, strakkere wetgeving en robuustere veiligheidsbeheersystemen op schepen hebben er ook voor gezorgd dat storingen en ongelukken niet tot grote verliezen konden leiden."
 
Naleving van emissie regels brengt uitdagingen met zich mee.
Regulering die de uitstoot van zwaveloxiden vanaf januari 2020 beperkt, zal waarschijnlijk een game changer zijn voor de scheepvaartindustrie, met verstrekkende gevolgen voor de kosten, compliance en bemanning. Wereldwijd overwegen grote havens zelfs om zogenaamde "sniffer-drones" in te zetten om overtreders te detecteren. Schepen die geen duurdere brandstoffen met een laag zwavelgehalte gebruiken, kunnen met aanzienlijke boetes worden geconfronteerd. "Het is belangrijk dat ook de scheepvaart een rol speelt in een duurzamere omgeving. Ondanks de korte deadline is er nog steeds een gebrek aan een internationale wetgeving en zijn we bezorgd over de beschikbaarheid en compatibiliteit van laagzwavelige brandstof," legt Captain Rahul Khanna, Global Head of Marine Risk Consulting, AGCS uit.
 
Bedreiging van de veiligheid breidt uit en vormen een uitdaging.
Politieke risico’s zijn overal ter wereld toegenomen en vormen een groeiende bedreiging voor de veiligheid van schepen, handel en toeleveringsketens. Dit gebeurd door conflicten, territoriale geschillen, cyberaanvallen, sancties, piraterij en zelfs sabotage, zoals blijkt uit recente aanvallen op olietankers in het Midden-Oosten. Het groeiende aantal migranten op zee en een toename van verstekelingen op commerciële schepen heeft ook ernstige gevolgen, wat leidt tot vertragingen, omleidingen en druk op de bemanning. Piraterij steeg ook weer in 2018 aanzienlijk met Nigeria als globale hotspot.
 

Doorsturen  |  Reageer  |  Nieuwsbrief

Reacties

Er zijn nog geen reacties.

Reageren

http://
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de
code te wijzigen.