Ondernemen met de beste ondersteuning

Nieuws

Geluk zzp'er hangt samen met gezondheid

Ondanks goede gezondheid krijgt een op de vijf zzp’ers te maken met arbeidsongeschiktheid

Geluk zzp'er hangt samen met gezondheid

6 februari 2019 - Het cijfer dat de zzp'er zijn gezondheid geeft, hangt samen met het cijfer dat hij zijn geluk geeft. Hoe gezonder de zzp'er aangeeft te zijn, hoe gelukkiger hij is. Ondanks de goede gezondheid is een aanzienlijk deel (20,7 procent) weleens arbeidsongeschikt geweest.

Een kwart daarvan was op dat moment niet verzekerd. Dat blijkt uit onderzoek van ZZP Barometer in opdracht van Centraal Beheer.
De zzp'er geeft zijn leven gemiddeld een 7,8. Dat is exact hetzelfde als de gemiddelde Nederlander, zoals eerder uit onderzoek bleek van het Sociaal Cultureel Planbureau. Zzp'ers beoordelen hun gezondheid gemiddeld met een 7,7. Ook de werk-privébalans krijgt met gemiddeld een 7,3 nog een ruime voldoende.
 
Hoe gezonder de zzp'er, hoe gelukkiger
Des te hoger de zzp'er zijn gezondheid beoordeelt, des te gelukkiger hij is. Zo geven alle zzp'ers die hun gezondheid met 3,0 beoordeelden, hun geluk gemiddeld slechts een 5,0. Het gelukscijfer loopt vervolgens flink op: zzp'ers die hun gezondheid een 10 geven, geven hun geluk gemiddeld maar liefst een 9,2!
 
Ruim een vijfde is weleens arbeidsongeschikt geweest
Ondanks dat de zzp'er zichzelf gemiddeld als erg gezond beschouwt, geeft 20,7 procent van de zzp'ers aan weleens arbeidsongeschikt te zijn geweest.
 De belangrijkste oorzaak van arbeidsongeschiktheid is medisch, door een tijdelijke ziekte. Bij bijna een derde van de zzp'ers die weleens arbeidsongeschikt geweest zijn, had dat een psychische oorzaak, zoals een burn-out.
Ruim een kwart (27,5 procent) was op het moment dat zij arbeidsongeschikt raakten niet verzekerd.
 
Over het onderzoek
De resultaten zijn tot stand gekomen op basis van een online enquête onder een representatieve steekproef van 774 zzp’ers in Nederland en zijn bedoeld om meer informatie, kennis en transparantie te brengen voor en over de ruim 1,2 miljoen zzp'ers die Nederland kent (KVK, oktober 2018).
 
 

Doorsturen  |  Reageer  |  Nieuwsbrief

Reacties

Er zijn nog geen reacties.

Reageren

http://
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de
code te wijzigen.