Ondernemen met de beste ondersteuning

Nieuws

Seizoenswerk: hoe zit het dan met uw AOV?

15 augustus 2018 - Bent u een ondernemer die het vooral van seizoenswerk moet hebben? Bijvoorbeeld omdat u eigenaar bent van een ijssalon of strandtent? Dan kan het zijn dat u niet het hele jaar door een arbeidsongeschiktheids­verzekering (AOV) wilt hebben. Of misschien heeft u buiten het seizoen wel ander werk.

Hoe gaat u dan om met uw AOV? Verzekeraar Allianz vertelt u welke mogelijkheden er zijn.
 
1 Na het seizoenswerk de AOV tijdelijk stopzetten
Als u seizoenswerk doet, kunt u buiten het seizoen uw AOV laten stopzetten. Dit wordt ook wel sluimeren genoemd. U betaalt dan slechts een deel van de premie. Deze premie betaalt u om de rechten op de verzekering te houden. U hoeft dan niet opnieuw gekeurd te worden als u de verzekering weer laat activeren na de sluimerperiode. Daar staat tegenover dat u geen recht heeft op een uitkering als u tijdens het sluimeren arbeidsongeschikt raakt. Sluimeren is maximaal een jaar mogelijk. Er wordt een vaste periode met een begin- en einddatum afgesproken. Voor sluimeren kunt u ook kiezen als uw inkomen daalt omdat u tijdelijk minder opdrachten hebt.
 
2 Kiezen voor een seizoensclausule
Als u seizoenswerk verricht, is er bij een AOV de mogelijkheid om een seizoensclausule te kiezen. Dan wordt de periode waarin u werkt genoteerd. U verzekert dan uw inkomen in deze periode. En u heeft alleen recht op een uitkering in deze periode. Maar het maakt niet uit wanneer u arbeidsongeschikt raakt. Als u dus ziek wordt buiten de periode dat u seizoenswerk verricht, kunt u toch een beroep doen op uw AOV, voor een uitkering in de periode die is vastgelegd.
 
3 Werkzaamheden buiten het seizoen meeverzekeren
Stel dat u eigenaar bent van een ijssalon, maar ook in de wintermaanden als zelfstandig ondernemer aan de slag gaat, bijvoorbeeld als lasser. Dan kunt u ook daar uw AOV op aanpassen. U kunt namelijk uw werkzaamheden die buiten het seizoen vallen meeverzekeren. Hoeveel premie u betaalt, is afhankelijk van de beroepsklasse waarin uw beroepen zijn ingedeeld. En om dat te bepalen, wordt er gekeken naar uw zwaarste beroep.
 
Wat is een tijdelijke AOV?
Naast deze mogelijkheden voor seizoenswerk bij uw AOV, bestaat er ook zoiets als een tijdelijke AOV. Deze verzekering is niet speciaal voor seizoenswerk. Het is een AOV waarbij u tijdelijk een uitkering krijgt, bijvoorbeeld vijf jaar lang. Daarna stopt de uitkering. U heeft dan vijf jaar de tijd om op een andere manier voor uw inkomen te zorgen. Dit kunt u bijvoorbeeld doen door u om te laten scholen. Een tijdelijke AOV is dus een heel bewuste keuze voor een korte uitkering. 
Welke optie het dan ook wordt, een arbeidsongeschiktheidsverzekering is altijd een goed idee. Als ondernemer heeft u lef en neemt u risico’s. Dat wilt u blijven doen, dus verzeker uzelf van continuïteit. Deze zekerheid kan namelijk van grote invloed zijn op uw inkomen als u ziek of arbeidsongeschikt wordt. Zo kunt u er onbezorgd en op volle kracht tegenaan.
 
 

Doorsturen  |  Reageer  |  Nieuwsbrief

Reacties

Er zijn nog geen reacties.

Reageren

http://
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de
code te wijzigen.