Ondernemen met de beste ondersteuning

Nieuws

Autoschade door winters weer: dit vergoedt uw autoverzekering

Tref voordat u de weg op gaat de juiste voorzorgsmaatregelen

Autoschade door winters weer: dit vergoedt uw autoverzekering

31 januari 2019 - De kou en nattigheid tijdens de wintermaanden kunnen resulteren in gladde en verraderlijke wegen. Het risico op kop-staart botsingen en andere ongelukken is hierdoor groter dan normaal. Als u autoschade heeft opgelopen als gevolg van winters weer, dan kunt u dit laten vergoeden door uw autoverzekering.

Independer heeft, per situatie, overzichtelijk gemaakt wat u van uw verzekeraar kunt verwachten.
 
U botst met uw auto ergens tegenaan
Wanneer u door een glad wegdek tegen andere auto aanbotst, dan is uw vergoeding afhankelijk van de dekking van uw autoverzekering. Als bestuurder wordt u altijd als de verantwoordelijke van deze situatie beschouwd, ook al kon u er zelf niets aan doen.
De schade die u bij anderen veroorzaakt, wordt vergoed door de verplichte WA-autoverzekering. Uw eigen auto kan uiteraard ook schade oplopen. Deze schade wordt alleen vergoed met een WA + volledig casco dekking en gaat ten koste van uw schadevrije jaren.
 
Een andere bestuurder botst tegen u aan
Iemand kan uiteraard door gladheid ook tegen uw auto aanrijden en daarbij schade veroorzaken. Wanneer de andere bestuurder schuldig is aan het ongeluk, vergoedt zijn of haar WA-autoverzekering de schade aan uw auto.
 
Schade door sneeuwballen
Een sneeuwbal die op uw auto landt, kan resulteren in flinke schade. Denk hierbij aan een kras, deuk of ster in de ruit. Uw autoverzekering vergoedt deze schade enkel bij een WA + volledig casco dekking. Ook daarvoor geldt het dat dit ten koste gaat van de schadevrije jaren. Als u weet wie de sneeuwbal heeft gegooid, dan kunt u hem of haar aansprakelijk stellen voor de schade.
 
Botsing met lantaarnpaal of boom
Raakt u door het gladde wegdek de macht over het stuur kwijt en komt u tot stilstand tegen een lantaarnpaal of een boom? Ook in dit geval heeft u de WA + volledig cascodekking nodig om de schade vergoed te krijgen en valt u terug in schadevrije jaren.
 
Rijden met code geel, oranje of rood
Het KNMI kan per provincie een waarschuwingscode afgeven bij extreem weer. Bij code rood, ofwel een weeralarm, is een hoge mate van oplettendheid vereist. U mag de weg op, maar het is uiteraard wel verstandig te bedenken of dat echt noodzakelijk is. Het is daarbij raadzaam om de site van het KNMI in de gaten te houden.
Tref voordat u de weg op gaat wel altijd de juiste voorzorgsmaatregelen. Maak bijvoorbeeld de ruiten goed ijsvrij. Als u dat niet gedaan heeft, dan kunt u hier een boete voor krijgen en kan dit tevens gevolgen hebben voor de aansprakelijkheid.
 
Pechhulp bij een auto die niet meer start
Door het koude weer kunt u ook te maken krijgen met een kapotte accu waardoor uw auto niet meer zal starten. Pechhulp valt echter niet onder de dekking van de autoverzekering: hier is een aparte pechhulpverzekering voor nodig. U kunt pechhulp op verschillende manieren verzekeren. Dit kan bijvoorbeeld bij uw autoverzekeraar of bij een pechhulpspecialist.
 
Winterbanden en aansprakelijkheid
Tijdens de wintermaanden rijden de meeste auto’s in Nederland niet op speciale winterbanden. Dit heeft echter geen invloed op de aansprakelijkheid bij eventuele schade. Let wel op dat de regelgeving in omringende landen anders kan zijn. In Duitsland gelden er bijvoorbeeld strengere regels.
 

Doorsturen  |  Reageer  |  Nieuwsbrief

Reacties

Er zijn nog geen reacties.

Reageren

http://
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de
code te wijzigen.