Ondernemen met de beste ondersteuning

Nieuws

Zzp'er sportiever en actiever dan gemiddelde Nederlander

26 oktober 2018 - Zzp'ers sporten veel vaker dan de gemiddelde Nederlander en zitten aanzienlijk minder lang per dag. Dat lijkt zijn effect te hebben op de gezondheid: een derde van de zzp'ers geeft aan nooit ziek te zijn.

Ook het gemiddelde aantal verzuimdagen van de zzp’er is met iets meer dan twee dagen veel korter dan dat van de gemiddelde Nederlander (bijna zeven dagen). Van de zzp’ers die weleens ziek zijn, werkt een vijfde altijd door tijdens ziekte. Dat blijkt uit onderzoek van ZZP Barometer in opdracht van Centraal Beheer. De Enquête stelde zzp'ers exact dezelfde vraag als de Eurobarometer aan Nederlanders over de regelmaat waarmee zij sporten. Ze hebben de resultaten vergeleken en hieruit blijkt dat de Nederlandse zzp'er veel vaker sport dan de gemiddelde Nederlander. 70 procent van de zzp’ers geeft aan ‘regelmatig’ of ‘met enige regelmaat’ te sporten, tegenover 57 procent van de gemiddelde Nederlanders.
 
Hoeveel uur zit zzp’er op gemiddelde dag?
Op het gebied van ‘zitten’ hebben ze ook een vergelijking gemaakt tussen de zzp’er en gemiddelde Nederlander. Van alle zzp'ers die aan hebben gegeven meestal te zitten tijdens hun werk, zit slechts twaalf procent meer dan 8,5 uur op een dag. Maar liefst 32 procent van de gemiddelde Nederlander heeft aangegeven 8,5 of langer te zitten per dag.
Gemiddeld zit de zzp'er 6,3 uur per dag, tegenover 8,18 uur van de gemiddelde Nederlander. Uit de Nationale Enquête Arbeidsomstandigheden blijkt zelfs dat Nederlanders tussen 25-54 jaar gemiddeld 8,68 uur op een dag zitten.

Hoe vaak is zzp’er ziek?
Uit diezelfde Nationale Enquête komt naar voren dat Nederlanders gemiddeld 6,97 dagen per jaar verzuimen. Dat is een behoorlijk verschil met zzp’ers: zij verzuimen gemiddeld slechts 2,08 dagen per jaar. Vaker sporten en minder lang zitten lijkt een correlatie te hebben met het minder ziekteverzuim.

Zzp’er weet niet hoeveel medewerkers aan premies kosten
De Enquête vroeg zzp'ers zowel in 2017 als in 2018 naar hun verwachtingen over wat een werkgever volgens hen kwijt is aan premies voor ziektekosten voor medewerkers. Gemiddeld genomen denkt de zzp’er dat een werkgever 11,5 procent van het brutoloon kwijt is aan premies voor ziektekosten van werknemers. In het echt is dit veertien procent.
Van de zzp’ers die geen AOV hebben, noemt ruim 58 procent hiervoor als belangrijkste reden de hoge kosten, terwijl de meeste ondernemers slechts vier tot zeven procent van hun brutoloon aan een AOV betalen. Dat scheelt ruim de helft ten opzichte van een werknemer!
Opvallend gegeven is dat vorig jaar slechts 9,2 procent aangaf helemaal niet te weten hoeveel een werkgever kwijt is aan premies, terwijl dit jaar bijna een kwart (23,4 procent) aangeeft geen idee te hebben.
 
Over het onderzoek
De resultaten zijn tot stand gekomen op basis van een online enquête onder een representatieve steekproef van 774 zzp’ers in Nederland en zijn bedoeld om meer informatie, kennis en transparantie te brengen voor en over de ruim 1,2 miljoen zzp'ers die Nederland kent (KVK, oktober 2018).

De onderzoeksresultaten zijn verwerkt in een infographic.
 

Doorsturen  |  2  |  Nieuwsbrief

Reacties

zzpboekhouder.

26-10-2018 09:23  |  

Mooi enquete van Centraal Beheer en Eurobarometer. Mag ik er uit concluderen dat de kans op arbeidsongeschiktheid voor de zzp' er dan ook kleiner is. Dat zou alle pr-campagnes van verzekeraars en de overheid waarin de zzp' er angst wordt aangepraat om zich toch vooral te verzekeren voor arbeidsongeschiktheid te niet doen. De zzp' er blijkt doorgaans minder ziek dan de werknemer en als die ziek is werkt die door.

Je zou dan meteen de vragen kunnen stellen, waardoor zijn werknemers minder ziek. Komt dat door de werkdruk, werksfeer of melden ze zich wel erg makkelijk ziek omdat er toch een uitkering tegenover staat.

Kasper

29-10-2018 13:26  |  

Maar werken de ZZP'ers door omdat ze geen verzekering hebben of hadden ze zo-wie-zo door gewerkt?

Reageren

http://
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de
code te wijzigen.