Ondernemen met de beste ondersteuning

Nieuws

Belangrijk voor gezond personeel: een goed werkklimaat

17 maart 2017 - In Nederland ligt het ziekteverzuim rond de vier procent, wat aangeeft dat op een dag gemiddeld 25 medewerkers afwezig zijn door ziekte. Vervelend voor medewerkers dat zij ziek zijn, maar het is ook vervelend voor de werkgever.

Deze is namelijk verplicht maximaal twee jaar lang (een gedeelte van) het loon van de medewerker door te betalen. Ziekte zorgt ook nog eens voor druk op andere medewerkers omdat zij taken moeten overnemen, en mogelijk moet de werkgever extra kosten maken door het inhuren van tijdelijke invalkrachten. Zaak dus voor werkgevers om bij te dragen aan een goede gezondheid van medewerkers door te zorgen voor een gezond werkklimaat. Anne de Vries van HomeDeal vertelt er meer over.
 
Fijne temperatuur voor zoveel mogelijk medewerkers
De Vries benoemt direct het grootste probleem met de ideale temperatuur voor een werkruimte: "Er is geen ideale temperatuur vast te stellen omdat dit per persoon verschilt. Waar de een het erg koud heeft bij achttien graden, zal een ander het al snikheet vinden met twintig graden. Te hoge of lage temperaturen zorgen voor een lagere productiviteit omdat de concentratie afneemt respectievelijk mensen last krijgen van stijve vingers, dat typen lastiger maakt. De Arbo adviseert daarom de ideale temperatuur te bespreken met medewerkers, en te kiezen voor een temperatuur waar minimaal 90 procent van de mensen zich behaaglijk bij voelen."
 
Luchtvochtigheid: niet te droog, maar ook niet te vochtig

Gerelateerd aan de temperatuur is de luchtvochtigheid volgens De Vries. "Door de airco is de gekoelde lucht in een kantoor- of bedrijfsruimte vaak erg droog. Dit kan zorgen voor klachten zoals keelpijn, hoofdpijn, vermoeidheid of geïrriteerde ogen. Wanneer de lucht echter te vochtig is zullen mensen met astma, reuma en eczeem meer last krijgen van klachten, en zal neusverkoudheid bij medewerkers vaker voorkomen." De Vries voegt hier aan toe dat ventilatie belangrijk is. Ook luchtontvochtigers bij vochtige lucht, en planten bij droge lucht, helpen de luchtvochtigheid te reguleren. Vooral planten zoals de Sanseveria, Ficus, Aloë Vera en Dieffenbachia zijn volgens De Vries geliefd, omdat deze ook nog eens de lucht zuiveren.
 
Akoestiek: het dempen van hinderlijke geluiden
Volgens De Vries hebben planten nog een andere fijne bijkomstigheid, en dat is dat ze de akoestiek in een ruimte kunnen verbeteren. "Tegenwoordig zijn vooral kantoortuinen een veelvoorkomend verschijnsel, waarin goed nagedacht moet worden over de akoestiek. Teveel lawaai kan namelijk bij medewerkers zorgen voor verminderde concentratie en zelfs tot stress. Naast planten kunnen gordijnen en vloerbedekking zorgen voor demping van geluiden. Ook zijn er geluidsabsorberende materialen voor muren en (geïsoleerde) plafondplaten."
 
Optimalisatie
Zoals u ziet zijn er meerdere factoren die het werkklimaat bepalen. Ziekteverzuim helemaal uitbannen zal nooit gaan, maar door iedere factor te optimaliseren draagt u uw steentje bij aan een goede gezondheid van uw medewerkers.
 

Doorsturen  |  1 reactie  |  Nieuwsbrief

Reacties

Karin

19-01-2022 15:47  |  

Dit artikel haalt goede punten aan om voor een goed werkklimaat van het personeel te zorgen. Voor mij persoonlijk is de akoestiek heel belangrijk. Ik word namelijk vrij snel afgeleid door geluiden van andere collega's. Dat planten kunnen bijdragen aan een goede akoestiek op de werkvloer wist ik bijvoorbeeld niet. Verder ben ik van mening dat rustige kleuren bijdragen aan rust in het hoofd. Bij ons hebben we ervoor gekozen om de muren een lichtblauwe kleur te geven om dit te realiseren. Mijn collega's geven aan dat ze dit heel fijn vinden.

Reageren

http://
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de
code te wijzigen.