Ondernemen met de beste ondersteuning

Nieuws

Tips voor het onderhoud van houten tafels

3 oktober 2018 - Massief houten tafels vragen zo nu en dan om onderhoud. Het beste en meest duurzame resultaat krijgt men wanneer tafels behandeld worden met olie of met zeep. Casper Rutges geeft een aantal tips om uw houten tafel mooi te houden.

Samenvattend begint het onderhoud van een meubel met de juiste wijze van schoonmaken, daarnaast is het onderhoud met het juiste onderhoudsmiddel van belang en deze keuze is sterk afhankelijk van de gewenste uitstraling van de tafel en de voorkeuren van de gebruiker.
 
Schoonmaken
Voorwaarde voor het mooi houden van een tafel is de juiste wijze van schoonmaken. Maak een houten tafel nooit schoon met een sterk chemisch reinigingsmiddel maar gebruik altijd water of een droge doek. Een reinigingsmiddel zoals bijvoorbeeld spray’s en afwasmiddel is voor geen enkel houten meubel geschikt, ongeacht de afwerking. Deze wijze van schoonmaken maakt de bovenlaag vaal  of grauw van kleur of laat een waas achter.
 
Gezeepte tafel
Wanneer een tafel gezeept is  zorg er dan voor dat deze goed bijgehouden wordt. Het dagelijks afnemen van een tafel kan bijvoorbeeld ook met sterk verdunde onderhoudszeep, reinigen is dan tevens onderhoud. Desalniettemin is periodiek zepen van de gehele tafel van belang om de zeeplaag in tact te houden en het hout te blijven beschermen. Om dit te bereiken is zepen met houtzeep, eens per week en bij voorzichtig gebruik eens per twee weken voldoende. Het voordeel van een zeepafwerking op hout is dat zeep een licht logende werking heeft waardoor een meubel van een lichte houtsoort er ook mooi licht uit blijft zien. Ook kunnen eventuele butsen verdwijnen door het vocht dat de vezels laat opzwellen. Daarnaast "ziet een meubel er na elke zeepbeurt weer fris en als nieuw uit. Wanneer ik bij klanten thuis kom die een gezeept meubel hebben dan valt het mij op dat deze er bij regelmatig onderhoud nog steeds mooi en licht van kleur uitzien," aldus Rutges.
 
Geoliede tafel
Een geoliede tafel vraagt minder onderhoud, eens in de zoveel tijd bijwerken met een heel dun laagje olie of speciale was is voldoende, hoe vaak hangt af van de intensiteit van het gebruik van de tafel. Eens in de twee jaar bij voorzichtig gebruik van de tafel tot eens in het half jaar is voldoende. Volgens de heer Rutges is "de frequentie van onderhoud met olie vooral iets wat de gebruiker zelf moet uitvinden, dit hangt namelijk vooral af van het gebruik van het meubel" tevens "is het niet nodig teveel en te vaak onderhoudsolie op te brengen, enerzijds omdat de olie die in het hout getrokken is dusdanig goede bescherming geeft aan het hout dat, zelfs bij verwaarlozing van het meubel en verkeerd schoonmaken, het hout toch nog beschermd is tegen vuil en anderzijds omdat laagopbouw met olie niet wenselijk."

Olie en zeep
Een derde manier van onderhoud is een kruising tussen bovenstaande behandelingen, namelijk een meubel dat eerst geolied is en daarna onderhouden wordt met meubelzeep. Dit is een behandeling waar Rutges zeer enthousiast over is: "De olie geeft een goede bescherming tegen vloeistoffen en vuil, de natuurlijke meubelzeep geeft door de licht logende werking een mooi natuurlijk effect aan het hout een effect dat met name bij houtsoorten zoals eikenhout, essenhout en esdoornhout zeer fraai is."
 

Doorsturen  |  3  |  Nieuwsbrief

Reacties

meubelen op maat gent

11-08-2022 09:05  |  

Bij veel en vooral diepe krassen ga ik soms ook wel de toplaag afschuren om dus ook de oneffenheden uit de tafel te krijgen. Wel een tijdrovend werk en ook niet oneindig te herhalen. Daarna ga ik inderdaad ook terug met olie het hout terug inwrijven om het terug te beschermen tegen vuil.

meubelen op maat gent

13-09-2022 06:35  |  

Belangrijke tip : zorg wel bij het afschuren dat je met de nerf mee schuurt anders krijg je nog meer krassen. En probeer ook gelijkmatig te werk te gaan, als je teveel op dezelfde plaats schuurt, dan krijg je misschien een kuil en dat wil je zeker vermijden.

Houten tafels

30-10-2022 11:14  |  

eikenhouten tafels zijn een van de makkelijkste in onderhoud door het robuuste karakter. Het nadeel is natuurlijk wel dat ze erg zwaar zijn.

Reageren

http://
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de
code te wijzigen.