Ondernemen met de beste ondersteuning

Nieuws

Accountant doet niet wat ondernemer verwacht

21 april 2011 - Doet uw accountant niet wat u zou willen? U bent niet de enige ondernemer die deze mening toegedaan is. Er bestaat een kloof tussen wat accountants daadwerkelijk (kunnen) doen en wat hun opdrachtgevers verwachten.

Deze verwachtingskloof lijkt grotendeels te worden veroorzaakt door belemmerende regelgeving. Zo zijn accountants gebonden aan gedrags- en beroepsregels, bijvoorbeeld over onafhankelijkheid en geheimhouding, die hen beperken om bepaalde (combinaties van) diensten te verlenen of om bepaalde informatie te verstrekken. Die conclusies trekt BDO na onderzoek onder ruim 300 bankiers, investeerders, ondernemers en accountants in het midden- en kleinbedrijf. Accountancynieuws doet verslag.

Onredelijke verwachtingen

Daarnaast lijken ook onredelijke verwachtingen (39 procent) de verwachtingskloof te vergroten. Onderzoeker Ruud Vergoossen, tevens directeur Bureau Vaktechniek bij BDO: "Dit zijn verwachtingen die het accountantsberoep niet kan waarmaken. Denk aan het garanderen dat er geen fraude is gepleegd of dat bij de jaarrekeningcontrole altijd alle transacties worden geverifieerd." 

Communiceren en informeren

Het onderzoek toont bovenal aan dat ondernemers behoefte hebben aan informatie over de reikwijdte van de accountantscontrole. Denk aan informatie over de nauwkeurigheid waarmee de accountant controleert, over eventuele problemen waarmee de accountant is geconfronteerd tijdens de controle, over wat de accountant heeft gedaan ten aanzien van de detectie van fraude of over de beoordeling van de continuïteit van de bedrijfsactiviteiten. 

Proactieve informatieverstrekking

Daarnaast laat het onderzoek zien dat ondernemers zouden willen dat een accountant zich proactief uitspreekt over zaken als de kwaliteit van de grondslagen voor de waardering en resultaatbepaling die de onderneming hanteert, leemten die hij constateert in de interne beheersing van de bedrijfsactiviteiten en fraudegevallen en andere onregelmatigheden die hij tegenkomt. In de huidige controleverklaring meldt de accountant alleen of de jaarrekening een getrouw beeld geeft en of die is opgemaakt in overeenstemming met de geldende regels. De onderzoekers concluderen dat accountants zouden moeten zoeken naar wegen om tegemoet te komen aan datgene waar hun klanten om vragen.

Doorsturen  |  Reageer  |  Nieuwsbrief

Reacties

Er zijn nog geen reacties.

Reageren

http://
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de
code te wijzigen.