Ondernemen met de beste ondersteuning

Nieuws

Zzp’er kiest voor gemak

14 februari 2018 - De zzp’er stelt andere eisen aan zijn boekhoudprogramma dan een jaar geleden. Uit vorig onderzoek bleek dat zzp’er een automatische koppeling met de bank of KvK niet heel belangrijk vond (44,9 procent). Dit jaar was dat getal veel hoger (62,6 procent).

De mogelijkheid tot een eenvoudige btw-aangifte is gestegen naar maar liefst 77,8 procent. Ook vindt de zzp’er het een prettig idee om ondersteuning te kunnen vragen van een boekhoudprogramma. Het criterium ‘support’ wordt nu bijna drie keer zo belangrijk gevonden als het jaar ervoor. De zzp’er maakt het zich dus graag zo gemakkelijk mogelijk, als het op de administratie aankomt. Dat blijkt uit onderzoek van ZZP Barometer onder 1020 zzp’ers in samenwerking met MoneyMonk.

 

Van de zzp’ers die de administratie (gedeeltelijk) zelf doen, geeft 45 procent aan dat zij een boekhoudprogramma kiezen op basis van eigen onderzoek, via bijvoorbeeld Google of een vergelijkingswebsite. zeventien procent heeft het boekhoudprogramma uitgekozen op aanraden van een bekende en 21 procent luistert naar het advies van zijn of haar accountant.

 
Deze resultaten zijn redelijk vergelijkbaar met die van het jaar ervoor. Wel wordt meer rekening gehouden met de mening van de accountant. Vorig jaar volgde slechts zestien procent het advies van de accountant op: dat is nu vijf procent meer geworden. Er is nog wel eenzelfde percentage zzp’ers dat het boekhoudprogramma op een andere manier vindt dan via de drie genoemde manieren.

Uitbesteden of zelfstandig
De helft van de ondervraagde zzp’ers doet zijn of haar boekhouding gedeeltelijk zelfstandig. Dat is sinds vorig jaar ongeveer gelijk gebleven (50 en 51 procent). Ongeveer een derde van de zzp’ers doet de administratie geheel zelfstandig (32 procent) en zeventien procent besteedt het helemaal uit aan een boekhouder.

Geld speelt een rol
Er is een verschil waarneembaar in de uitbesteding van de boekhouding als we een verdeling maken in de hoogte van de omzet van zzp’ers. Zo kunnen we zien dat van de zzp’ers met de laagste omzet (10.000 of minder per jaar) het hoogste percentage de boekhouding geheel zelfstandig doet. Van de groep zzp’ers met een hogere omzet (80.000-100.000 per jaar) besteedt het hoogste percentage (36 procent) de boekhouding geheel uit aan een boekhouder.

Gemaksvriendelijk
Een opvallend resultaat is dat de planning een veel belangrijker criterium wordt gevonden bij een boekhoudprogramma dan ze het jaar ervoor vonden: twaalf om 59 procent. Ook wenst de zzp’er meer support of ondersteuning: 24 procent vorig jaar om 67 procent afgelopen jaar. Ook dit is behoorlijk gegroeid; bijna drie keer zo belangrijk geworden voor de zzp’er. De automatische koppeling met bijvoorbeeld de bank of KvK wordt ook veel meer gewaardeerd in een boekhoudprogramma dan voorheen. Uit de resultaten blijkt dat de zzp’er het gemak van een boekhoudprogramma steeds belangrijker gaat vinden. Dat merkt Jasper Horstink van MoneyMonk ook: "Bij MoneyMonk zetten we sinds dag één vol in op support. We vinden het belangrijk om de zzp’er een goede start te geven. Als online dienstverlener proberen we in deze digitale economie grijpbaar en bereikbaar te zijn voor onze klanten. Klanten kunnen met ons mailen, chatten en bellen, gewoon persoonlijk. Goede support is één van de punten waarom zzp’ers MoneyMonk waarderen!"

Over het onderzoek
De resultaten zijn tot stand gekomen op basis van een online enquête onder een representatieve steekproef van 1020 zzp’ers in Nederland en zijn bedoeld om meer informatie, kennis en transparantie te brengen voor en over de meer dan 1,1 miljoen zzp’ers die Nederland kent (KvK, oktober 2017).
  De onderzoeksresultaten zijn verwerkt in een infographic (Download PNG).
 

Doorsturen  |  Reageer  |  Nieuwsbrief

Reacties

Er zijn nog geen reacties.

Reageren

http://
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de
code te wijzigen.