Ondernemen met de beste ondersteuning

Nieuws

Boekhoud-app nauwelijks aangeboden ondanks interesse zzp'er

16 januari 2018 - Slechts veertien procent van de zzp'ers maakt gebruik van een boekhoud-app die bij het boekhoudprogramma wordt aangeboden dat zij gebruiken. Twee procent gebruikt een aparte app om via de smartphone de administratie bij te houden.

Maar liefst 81 procent maakt nooit gebruik van een boekhoud-app. Dat blijkt uit onderzoek van ZZP Barometer onder 1020 zzp’ers in samenwerking met MoneyMonk.
Tegenwoordig heeft iedereen overal een app voor. Voor de financiën, de routeplanner, de flitspalen onderweg, muziek, het weer, het nieuws, parkeren, taxi’s, enzovoort. De moderne zzp'er zou graag zijn administratie up-to-date houden door ook mobiel bonnen in te kunnen voeren en in- en uitgaven te controleren. De reden dat het percentage dat dit ook daadwerkelijk doet zo laag is, kan zijn dat maar weinig boekhoudprogramma's een bijbehorende app aanbieden.
 
Gebruik van boekhoud-app
Ondanks dat de meerderheid een app belangrijk vindt bij het kiezen van een boekhoudprogramma, maken weinig zzp'ers hier gebruik van. Slechts veertien procent van alle ondervraagde zzp’ers maakt gebruik van een app voor de boekhouding. Een klein ander deel heeft zelf een app gezocht bij hun boekhoud-programma. Dit is zonde, volgens Jasper Horstink van MoneyMonk: "Zzp'ers zijn gebaat bij het gemakkelijk up-to-date kunnen houden van de administratie via hun smartphone. Een boekhoud-app biedt de zzp'er gebruiksgemak: dat is dan ook de reden dat wij dit gratis aanbieden bij ons programma".
 
Verschil in opleidingsniveau
Net als vorig jaar doen hoogopgeleiden de administratie veel vaker gedeeltelijk of geheel zelfstandig. Relatief lageropgeleiden besteedden de administratie vorig jaar bijna twee keer zo vaak volledig uit. Ook bij het gebruik van een boekhoud-app zijn duidelijke verschillen te vinden tussen hoger- en lageropgeleiden. Opvallend is de tendens dat hoe hoger iemand op is geleid, hoe minder er gebruik wordt gemaakt van een boekhoud-app. De grote groep hogeropgeleiden die de boekhouding zelf doet maakt blijkbaar nog niet erg veel gebruik van een programma met een app. Van de ondervraagden met een universitaire opleiding maakt acht procent gebruik van een boekhoud-app. Onder de ondervraagden met een mbo-opleiding geeft 22 procent aan gebruik te maken van een app voor de administratie.
 
Belangrijkste functies van app
Een boekhoud-app heeft verschillende functies, zoals de mogelijkheid tot het uploaden van bonnen. Ook het bijhouden van uren en ritten en het maken en versturen van herinneringen is mogelijk. Aan deze functies wordt een verschillend belang gehecht door de ondervraagden. Uit het onderzoek blijkt dat het bijhouden van uren, het kunnen uploaden van bonnen en het maken van facturen als de drie belangrijkste onderdelen van een boekhoud-app worden gezien. Het bijhouden van ritten en het aanmaken en versturen van herinneringen worden als minst belangrijk gezien.
 
Over het onderzoek
De resultaten zijn tot stand gekomen op basis van een online enquête onder een representatieve steekproef van 1020 zzp’ers in Nederland en zijn bedoeld om meer informatie, kennis en transparantie te brengen voor en over de meer dan 1 miljoen zzp'ers die Nederland kent (KvK, mei 2017).
 
De onderzoeksresultaten zijn verwerkt in een infographic (Download PNG).
 

Doorsturen  |  Reageer  |  Nieuwsbrief

Reacties

Er zijn nog geen reacties.

Reageren

http://
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de
code te wijzigen.